latinica  ћирилица
16/09/2017 |  10:12 ⇒ 14:34 | Autor: RTRS

Vučić: Očuvanje Republike Srpske, suživot sa Bošnjacima...

"Očuvanje Republike Srpske, suživot sa Bošnjacima, trajni dogovor sa Albancima, normalnost u odnosima sa Hrvatskom, Evropska unija, prijateljstvo sa Rusijom i Kinom... to je naš 21. vijek i to se rješava danas", poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
Aleksandar Vučić (Foto: Sputnik/Radoje Pantović) -
Aleksandar Vučić (Foto: Sputnik/Radoje Pantović)

Vučić je, u autorskom tekstu za specijalno izdanje Blica povodom 21. rođendana tog lista na temu "Srbija u 21. veku", naveo da budućnost određujemo onim što radimo danas, a građanima Srbije poručio da se pripreme, bore i rade za sadašnjost i današnji dan, jer se u njemu krije svih sljedećih stotinu godina.

"I znajte da ste vi taj 21. vijek i vi ste, ne neko drugi, čitava Srbija u njemu. Vaša djeca će imati svoj vijek i svoje dane i oni će im biti upravo onoliko dobri koliko mi danas budemo sposobni da ovaj, naš posao, pošteno obavimo. I da danas, stvorimo budućnost", naglasio je Vučić.

Podsjetivši da su prije 100 godina srpski preci rješavali i odredili Јugoslaviju, Vučić je naveo da Srbi danas ponovo rješavaju i određuju Srbiju.

On smatra da je to veliki zadatak, ali i zadatak kojeg ne treba da se plaše jer, kako navodi sa stanovišta proviđenja, da mu nisu dorasli, vjeruje da mu ne bi bio ni dodijeljen.

Naveo je da ga ponosnim čini činjenica to što je Srbima dopušteno da, danas, "postave Srbiju 21. vijeka i urede ovu balkansku planetu, i to tako što će je obezbijediti od svih mogućih potresa, vulkana i udara".

"Naravno, svjestan sam, i svi bi trebalo da budu svjesni, da su nam, u tom poslu, nedovoljni snovi, potrebni su nam planovi. I potrebno nam je da ga radimo danas, tako da ništa, ali baš ništa, ne ostavimo za sutra", kaže Vučić.

Prema njegovom mišljenju, to je jedini način da se izbjegne ona zamku koju je istorija postavila pred nesrećne tvorce Krfske deklaracije i da "ne postanemo, sutra, bilo kome izgovor, nego da budemo primjer".

Ukazao je da je potrebno da se više radi i veruje u sebe i da je to program za budućnost.

"I vrlo dobro znam da, ukoliko danas ovu zemlju ne izgradimo, ne ojačamo, ne uredimo, sutra je jednostavno nećemo ni imati. I znam da je svaki radni dan u Grdelici, svaki kilometar tamo izgrađen, naše sutra. I svaka nova fabrika danas je naše sutra. Svako novo radno mjesto danas nije ništa drugo nego to, naše sutra. Svaka nova investicija koja stigne danas, biće tu sutra, da bude, baš to - sutra", napisao je Vučić.

Naglasio je i da Kosovo danas i čitav ovaj region danas, jeste upravo budućnost srpskog naroda i njegova sutrašnjica.

Vučić je ukazao da Srbi "drugu planetu" nemaju i da su je naslijedili sa prostim zadatkom da u njoj žive danas, da bi drugi posle njih mogli isto to da rade, ali mnogo lakše, sutra.

Izvor: RTS