latinica  ћирилица
16/09/2017 |  09:42 ⇒ 10:39 | Autor: RTRS

Preminuo jedan od ključnih svjedoka Kumanovske grupe

Preminuo je Nimetula Abdulai, jedan od ključnih svjedoka oružanog obračuna između makedonskih bezbjednosnih snaga i ilegalno naoružane grupe Albanaca u Kumanovu prije dvije godine, kada je poginulo devet policajaca, a četrdesetak povrijeđeno.
Kumanovo - Foto: AP
KumanovoFoto: AP

Iz makedonske policije je saopšteno da se radi na rasvjetljavanju okolnosti pod kojima je preminuo.

Abdulai je bio zaposlen u Upravi za bezbjednost i kontrašpijunažu u Kumanovu.

Tokom sudskog procesa za slučaj "Divlje naselje" optuženi za krivično djelo terorizam i učešće u terorističkoj organizaciji tražili su da Abdulai bude pozvan kao svjedok, ali taj zahtjev nije prihvaćen.

Suđenje takozvanoj Kumanovskoj grupi počelo je 9. februara prošle godine.

U završnoj riječi na suđenju makedonsko Tužilaštvo zatražilo je doživotni zatvor za 37 lica za učešće u oružanom obračunu sa makedonskom policijom.

Јedan od advokata optuženih Naser Raufi rekao je da je slučaj "Divlje naselje" konstrukcija visokih funkcionera u Upravi za bezbjednost i kontrašpijunažu, Biroa za javnu bezbjednost i bivšeg ministra unutrašnjih poslova.

On je u završnoj riječi rekao da su za dokazivanje nevinosti neophodni telefonski razgovori iz Specijalnog javnog tužilaštva.

U slučaju "Divlje naselje" optužena su lica koja su učestvovala u obračunu sa makedonskim bezbjednosnim snagama 9. i 10. maja 2015. godine u kumanovskom kvartu Divlje naselje, kao i lica koja su im bila logistička podrška.

Izvor: SRNA