latinica  ћирилица
16/09/2017 |  08:01 ⇒ 09:42 | Autor: RTRS

Politika: Patrijarh Aleksandrijski i sve Afrike u Srbiji

Patrijarh Aleksandrijski i sve Afrike Teodor Drugi boraviće sljedeće nedjelje u zvaničnoj posjeti patrijarhu Irineju i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, piše Politika.
Patrijarh Aleksandrijski i sve Afrike Teodor Drugi (Foto:mitropolija.com) -
Patrijarh Aleksandrijski i sve Afrike Teodor Drugi (Foto:mitropolija.com)

Prema navodima lista, Teodor Drugi će se tokom boravka u Srbiji sastati s predsjednikom Aleksandrom Vučićem i vodećim ličnostima političkog i društvenog života.

Centralni događaj posjete biće Sveta liturgija koju će patrijarsi s arhijerejima obje crkve služiti u nedjelju, 24. septembra, u hramu Svetog Save na Vračaru.

Irinej i Teodor Drugi će razgovarati o problemima s kojima se suočavaju dvije crkve, pravoslavlje i hrišćanstvo u cjelini, kao i o duhovnim uzrocima i posljedicama seobe i stradanja naroda, posebno s afričkog kontinenta.

Značajna tema razgovora biće brojna pitanja duhovnih uzroka i posljedica aktuelne i u novijoj istoriji nezabilježene seobe, egzodusa i stradanja naroda, posebno sa afričkog kontinenta, navodi Politika.

Patrijarh Teodor Drugi će, zajedno sa patrijarhom Irinejem, posjetiti najznačajnije srpske svetinje - Žiču, Studenicu i Sopoćane, Pećku patrijaršiju i Dečane, kao i Ravanicu, Ćele-kulu i Saborni hram u Nišu.

Teodor Drugi je za patrijarha aleksandrijskog i sve Afrike izabran 9. oktobra 2004. godine, nakon što je u padu helikoptera blizu Svete Gore poginuo patrijarh Petar, a ustoličen je 15 dana kasnije u Blagoveštenjskom gramu u Aleksandriji.

Izvor: BETA