latinica  ћирилица
15/09/2017 |  18:57 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Drvoprerađivači pozdravljaju odluku Vlade o zabrani izvoza trupaca (VIDEO)

Vlada je donijela odluku, kojom se privremeno zabranjuje promet trupaca izvan teritorije Srpske, radi zaštite domaće privrede. Zabrana se ne odnosi na crni bor, kojeg najviše ima u šumama oko Višegrada, jer zbog njegove specifičnosti nije tražen od domaćih prerađivača. Drvopreraćivači pozdravljaju Vladinu odluku.
Izvoz trupaca - Foto: ilustracija
Izvoz trupacaFoto: ilustracija

Odzvonilo je praksi da se trupci kupljeni od „Šuma Srpske" prodaju van granica Republike. Pravna i fizička lica, kao i preduzetnici koji ne budu poštovali odluku Vlade i nastave s praksom preprodaje šumske građe u inostarstvu, biće novčano kažnjeni. Pravno lice sa 3.000 do 9.000 maraka.

Za prekršaj će se kazniti odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 1.000 KM do 3.000 KM, a preduzetnik novčanom kaznom od 500 KM do 1.500 KM. Fizičko lice za prekršaj kazniće se novčanom kaznom od 300 KM do 900 KM.

Drvoprerađivači očekuju da će primjenom vladine mjere imati sigurnije snabdijevanje sirovinom. To će, kažu, povećati izvoz prerađevina od drveta, namještaja i drugih proizvoda dodatne vrijednosti koji je sada 500 miliona maraka na godišnjem nivou u Republici Srpskoj, te stimulisati novo zapošljavanje.

"Svakako je dobro što Vlada na ovaj način pokušava da stabilizuje snabdijevanje naših kapaciteta, posebno ovih prioritetnih koji donose više novca budžetu Srpske", kaže Lazar Šinik, sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori RS.

Bilo je i vrijeme da se prekine sa praksom izvoza trupaca iz Srpske, poručuju drvoprerađivači sa Romanije koji su se prije nekoliko mjeseci pobunili, tražeći od Vlade upravo takvu mjeru.

Trupci iz Republike Srpske do sada su najviše izvoženi u Srbiju, manje u FBiH. ЈP Šume Srpske jedino ima mehanizam da kontroliše primjenu Odluke Vlade RS o zabrani izvoza trupaca.

"Šume Srpske jedino mogu to zaustaviti, a oni neće da to prihvate a plaćeni su za to. Oni znaju kome prodaju, tačno prate gdje ide ta građa i kome se otprema, jer ne može se izvesti bez otpremnice ЈP Šume RS", ističe Brane Vitomir, predsjednik Udruženja drvoprerađivača sarajevsko-romanijske regije.

Direktor Šuma Srpske Risto Marić u kratkom telefonskom razgovoru rekao je da je o ovome spreman da govori tek u ponedjeljak, jer još nije dobio odluku Vlade RS o zabrani izvoza trupaca.