latinica  ћирилица
15/09/2017 |  16:57 | Autor: RTRS

Ministri finansija evrozone pozdravljaju poziv Јunkera za proširenje

Ministri finansija evrozone pozdravili su danas poziv predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Јunkera da se proširi evrozona, iako su rekli da nijednu zemlju ne treba prisiljavati da se priodruži niti joj to dozvoliti ako nije ispunila potrebne uslove.

"Mislim da je Јunker dao odličan podsticaj da Evropa krene naprijed, to je bio fantastičan govor", rekao je njemački ministar finansija Volfgang Šojble. dodajući da je potrebno razmotriti detalje.

Prema njegovim riječima, zemlje koje žele da se priključe monetarnoj uniji moraju prethodno da ispune neophodne ekonomske uslove, prenio je DPA.

"Dok god ti uslovi nisu ispunjeni, nije u interesu zemlje članice da postane dio monetarne unije, niti monetarna unija može da prihvati takve zemlje jer će to dovesti u opasnost stabilnost cijele monetarne unije“, rekao je on.

Јeron Dijselblom, predsjednik Evrogrupe, rekao je da očekuje da proširenje bude "postepen proces" koji će zavisiti od spremnosti zemalja da se pridruže.

Ministri finansija Evrogrupe sastali su se danas u Talinu nakon što je Јunker pozvao da sve zemlje EU prihvate evro i zatražio dublju integraciju u zoni.

Trenutno, devet od 29 članica EU i dalje ne koriste evro.

Izvor: SRNA