latinica  ћирилица
15/09/2017 |  16:23 ⇒ 16/09/2017 | 10:04 | Autor: RTRS

Reagovanja: Opozicioni poslanici ponašali su se kao pobunjenička grupa (VIDEO)

Nastavljaju se reagovanja na pokušaj opozicije da onemoguće rad republičkog parlamenta. Zvaničnici Srpske pokušaj blokiranja Narodne skupštine ocijenili su kao organizovani pokušaj promjene legitimno izabrane vlasti nasilnim putem. Poručuju - opozicioni poslanici ponašali su se kao pobunjenička grupa.
Opozicija blokirala parlament - Foto: RTRS
Opozicija blokirala parlamentFoto: RTRS

Održavanjem sjednice Narodne skupštine poslata je najvažnija poruka. Pokušaj nasilja nije uspio, a udar na Parlament udar je na institucije Republike Srpske, poručio je predsjednik Milorad Dodik.

"To smo vidjeli u Ukrajini, Makedoniji i drugim zemljama gdje su te `Soroševe međunarodne organizacije` upravljale tim procesima kroz proteste. Dakle, u okviru određenih međunarodnih grupa, frustriranih nemogućnošću upravljanja Republikom Srpskom, postoji težnja da se vlast prije izbora `skloni` kako bi došla kooperativna vlast“, rekao je Dodik.

Pokušaj blokade NSRS je vanparlamentarni način borbe koji je opozicija ranije najavila, kaže Dodik. Vukota Govedarica rekao je da će se tući u skupštini i vjerovatno je to, kaže, pokušao i ovaj put.

Premijerka Željka Cvijanović smatra da su opozicioni poslanici prevršili svaku mjeru. Ističe da je bilo potrebno obezbijediti nesmetan rad Narodne skupštine i to je, kaže, bio stav većine.

"Dovoljno je da vidite njihova ostrašćena lica  da biste shvatili da je nešto drugo u pitanju, a ne da imaju potrebu da rade. Da nije bila ona tema koju su oni ponudili taj dan, oni bi nešto drugo. Očigledno je to bio Dan D kad je trebalo nešto da počne, ali ja želim da kažem da će Vlada i dalje raditi normalno, slati prijedloge NSRS“., istakla je Cvijanović.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač izjavio je za našu televiziju da je opozicija pokušala da sruši najvišu instituciju Republike Srpske, samim tim i Republiku, a na to niko nema pravo. Nakon što su opozicioni poslanici najavili da će tražiti njegovu ostavku, Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, poziva bivše borce da traže ostavku Vukote Govedarice.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač rekao je za našu televiziju da je opozicija pokušala da sruši najvišu instituciju Republike Srpske, a samim tim i Republiku. Poručuje da niko nema pravo da ruši institucije Srpske. Nakon što su opozicioni poslanici najavili da će tražiti njegovu ostavku, Dragan Lukač je odgovorio da ne pregovara sa dezerterima.

"Vukota Govedarica je dezerter. Čovek kad odraste trebalo bi da bude pripadnik VRS, a on je pobjegao. Kad je bilo bombarodvanje Srbije, pobegao je u RS. A SDS, kao svesrpski pokret,  spao je na grane da ga sada vodi dezerter. To je žalosno“, ističe Lukač.

Potpredsjednik SDS-a Mićo Mićić pokušava da smiri tenzije i poručuje da je rješenje u dijalogu, jer se, kaže, vlast i dobija i gubi na izborima. Kriza u Srpskoj ušla je u rizičnu fazu, a kraj joj se ne nazire, poručuje Mićić.

"Јeste teško doći do dijaloga, ali najgora varijanta je da dođe do sukoba. Ne smijemo doći do dešavanja poput onih u Makedoniji i bolje je da smijenimo sve nas političare i da dođu drugi koji mogu pričati u interesu naroda“, dodaje Mićić.

SNSD-ov Igor Žunić rekao je da ne zna da li je veća bruka ono šta je opozicija htjela da uradi u parlamentu ili naknadno izvlačenje i pokušaj optuživanja drugih za svoje nasilničko ponašanje. Lider DNS-a, Marko Pavić, ističe da je u Narodnoj skupštini manjina pokušala da nametne stavove, i to nezakonito i mimo Poslovnika o radu.

"Ne može se nasilnim onemogućavanjem rada većini u Narodnoj skupštini Republike Srpske reći da se borite za demokratiju i ostvarivanje prava. Najveće demokratsko pravo čovjeka jeste da izađe na izbore, glasa za nekoga i da, nakon toga, legalno izabrani organi, pojedinici i poslanici rade svoj posao - rekao je Pavić.

Makedonski scenarij pominje i bošnjački političar Ćamil Duraković. Ponavlja stav da Bošnjaci u Srpskoj ne mogu da ostvare svoja prava, a da su primjenom makedonskog scenarija Albanci svoja ostvarili i ušli u vlast.

"To što predsjednik Dodik veže sa scenarijem u Makedoniji, naša poruka je da su Albanci postali legitiman politički faktor i na taj način ušli u parlament Albanije. Tako da smo mi smo uvijek tu da zastupamo interese Bošnjaka i povratnika, koje ne vidi ni pozicija ni opozicija“, ističe Duraković.

Da pokušaj blokade najvišeg demokratskog republičkog tijela, nije ništa drugo nego udar na Republiku Srpsku, mišljenja su i analitičari.

Dario Vidojković, profesor istorije na Univerzitetu u Regenzburgu, ističe da posljednji događaji u Republici Srpskoj podsjećaju na pokušaj državnog udara, jer šta je to drugo, kaže, ako neko pokušava da blokira rad Narodne skupštine.

Ako se sjetimo da je tome prethodio niz napada na institucije Srpske, poput promjene grba, zastave i pokušaj ukidanja Dana Republike, onda stvari postaju mnogo jasnije, kažu stručnjaci. U pozadini vide miješanje političkog Sarajeva i zapadnog faktora, koji preko svojih eksponenata u Srpskoj, pokušavaju da ostvare san Alije Izetbegovića – unitarnu BiH.

Da pokušaj blokade najvišeg demokratskog republičkog tijela, nije ništa drugo nego udar na Republiku Srpsku, smatraju i analitičari. Ponašanje poslanika iz opozicionih partija i izjave šefova njihovih stranaka, kažu, nedvosmisleno ukazuju samo na jedno – pokušaj izvođenja državnog udara.