latinica  ћирилица
15/09/2017 |  16:01 ⇒ 18:27 | Autor: RTRS

Na Sajmu knjige u Banjaluci dodijeljene nagrade (VIDEO)

Na 22. međuarodnom sajmu knjige danas su dodijeljene nagrade.
"Petar Kočić, Sudanija, Komedija u četiri čina s pevanjem" - Foto: RTRS
"Petar Kočić, Sudanija, Komedija u četiri čina s pevanjem"Foto: RTRS

Posebno priznanje dodijeljeno je Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske za doprinos u oblasti nauke i književnosti, za izdanje: "Petar Kočić, Sudanija, Komedija u četiri čina s pevanjem".

Riječ je o izdanju povodom 140 godina od Kočićevog rođenja, zasnovano na rukopisu koji je Kočić radio u vrijeme boravka u duševnoj bolnici u Beogradu čije je prvo izdanje promovisano danas u okviru dodjele nagrada.

Drama "Sudanija komedija u četiri čina s pevanjem" predstavlja posljednje Kočićevo neobjavljeno djelo koje je zahvaljujući forenzičkom analizom rukopisa potvđeno kao njegovo.

Nagrada „Moštanica“ dodijeljena je Andrićevom institutu za reprint izdanje lista "Ideje".

Nagrada "Liplje" dodijeljena je Zavodu za udžbenike za roman "Vojnik ničije vojske", autora Ilije Gajice, dok je nagrada „Gomionica“ pripala Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Srpske za izdanje "Svetitelj Platon, episkop banjalučki", sinđela Platona Јovića.

Najtraženija literatura i ove godine bili su naslovi savremenih domaćih autora, Isidore Bjelice, Ljiljane Habjanović Đurović, Vesne Dedić Milojević i mnogih drugih.

U danima viekenda posjetioci će moći da prisustvuju promocijama i potpisivanju knjiga nekih od poznatih srpskih autora i na taj način za sebe obezbijede naslove po znatno nižoj cijeni.