latinica  ћирилица
15/09/2017 |  14:46 | Autor: RTRS

VSTS BiH: Rasteretiti sudove od komunalnih predmeta

U Sarajevu je završena dvodnevna međudržavna radionica "Reforma izvršnog postupka - način unapređenja efikasnosti pravosuđa", na kojoj su stručnjaci razmijenili iskustava i predstavili najbolje prakse zemalja regiona i država članica EU za unapređenje sudskog izvršnog postupka.
VSTS - Foto: RTRS
VSTSFoto: RTRS

Poseban fokus stavljen je na smanjenje broja neriješenih komunalnih predmeta, odnosno sporova malih vrijednosti koji proizlaze iz neplaćenih računa za korištenje komunalnih usluga kao što su električna energija, voda, grijanje i sakupljanje smeća.

Imajući u vidu preopterećenost pravosudnog sistema BiH ovim predmetima, učesnici radionice su nastojali identifikovati najbolja održiva rješenja za jačanje izvršenja neplaćenih računa za komunalne usluge odnosno unapređenje sudskog izvršnog postupka, saopšteno je iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH.

Potpredsjednik VSTS-a BiH Ružica Јukić istakla je da je ova institucija preduzela brojne aktivnosti usmjerene ka smanjenju broja komunalnih predmeta, a kao najvažniju navela uvođenje Sistema za elektronsko podnošenje i obradu predmeta male vrijednosti, takozvane komunalne predmete.

Јukićeva je rekla da je na osnovu "Analize za zakonodavne izmjene za izmještanje komunalnih/izvršnih predmeta iz sudova formiranjem javnih ili privatnih agencija", VSTS identifikovao najprihvatljiviji model i donio zaključak da se efikasnost izvršnog postupka može unaprijediti i povećati prenosom određenih nadležnosti sudova u izvršnom postupku na institucije izvan pravosudnog sistema kroz uspostavljanje privatnih agencija, odnosno privatnih izvršilaca u fazi naplate potraživanja.

Šef Odjeljenja za vladavinu prava u Delegaciji EU u BiH Ričard Vud smatra da je pored reforme zakona o izvršnom postupku potrebno razmotriti i neka vansudska rješenja, imajući u vidu činjenicu da priroda problema leži prvenstveno u neadekvatnim društveno-ekonomskim prilikama, a ne u načinu na koji je pravosuđe organizovano.

Stručnjaci iz Hrvatske i Slovenije su predstavili EU model reforme izvršnog postupka i glavne probleme s kojima se suočavaju komunalna preduzeća pri naplati dugova putem suda, a govorilo se i o modelima izvršnog postupka u Srbiji, Makedoniji i BiH.

Na radionici su prisustvovali stručnjaci Svjetske banke koji su predstavili ekspertski izvještaj o dobrim praksama u smanjenju broja komunalnih predmeta pod nazivom "Ka efikasnom izvršenju nespornih potraživanja".

Radionicu je organizovao VSTS u saradnji sa Generalnom direkcijom Evropske komisije za proširenje putem Instrumenta za tehničku/savjetodavnu pomoć i razmjenu informacija.

Izvor: SRNA