latinica  ћирилица
15/09/2017 |  13:57 ⇒ 16:41 | Autor: RTRS

Otvoren turistički štand Srpske u Knez Mihailovoj ulici

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković otvorio je danas turistički štand Srpske u Knez Mihailovoj ulici u centru Beograda, u okviru manifestacije "Dani Srpske u Srbiji" koja se održava petu godinu zaredom.
Predrag Gluhaković - Foto: SRNA
Predrag GluhakovićFoto: SRNA

Nakon intoniranja himne Republike Srpske "Moja Republika", Beograđanima se predstavio harmonikaški orkestar "Aleksa Šantić" iz Ugljevika.

Gluhaković je istakao da mu je drago što je ova manifestacija postala tradicionalna, te da lijepa rijeka Drina koja povezuje Srpsku i Srbiju "pokazuje sve veće naše zajedništvo".

On je dodao da se na ovaj način Srpska i Srbija žele predstaviti jedni drugima, kao rezultat potrebe jednog naroda da sa jedne obale Drine pokaže šta je sve urađeno u pogledu privredne i turističke proizvodnje i industrije.

Gluhaković je naveo da su najveće, ali i najdraže posjete, osim drugih gostiju koji su u Srpskoj dragi i dobrodošli, upravo posjete iz Srbije, te da u Srpskoj postoji poseban osjećaj kada je riječ o turistima iz Srbije.

"Statistički podaci za sedam mjeseci ove godine pokazuju da je najviše posjeta iz Srbije Republici Srpskoj. Mi smo na to ponosni i hvala svima onima koji dolaze u Srpsku. Ova manifestacija pokazuje jedno veliko srce koje svi zajedno njegujemo i čuvamo i nadam se da će i ubuduće biti ovako lijepo", naglasio je Gluhaković.

Direktor Turističke organizacije Republike Srpske Nada Јovanović izjavila je da se ta organizacija peti put predstavlja u Beogradu, na najatraktivnijem mjestu, gdje najviše ljudi prolazi i može da vidi šta je to što Srpska može da ponudi u turizmu.

"Na štandu ćemo prikazati kompletnu ponudu jer turizam je upravo doživljaj i uživanje u prirodi, hrani, priči, a mi sve to možemo da ponudimo ovde", istakla je Јovanovićeva.

Ona je dodala da su efekti predstavljanja turističkih ponuda Srpske u Srbiji sve bolji svake godine, te da se broj turista iz Srbije svake godine povećava.

"Tu imamo sjajni reciprocitet. U Srbiju najviše dolazi turista iz Republike Srpske, odnosno BiH, a kod nas najveći broj turista dolazi upravo iz Srbije i mi smo zato ovde, da ponudimo sve ono što je novo od prošle godine do sada, sa čim nisu upoznati, a toga je mnogo", navela je Јovanovićeva.

Okupljenim Beograđanima obratio se i direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović, koji je istakao da mu je čast i zadovoljstvo što je već treću godinu zaredom i gost i domaćin "Danima Srpske" u Beogradu.

"U proteklih 30 godina dosta sam putovao po svetu, ali shvatio sam da je svuda lepo, ali najlepše je kod svojih. A u Republici Srpskoj ste kod svojih. A to nije samo turističko upoznavanje ili upoznavanje sa korenima i istorijom našeg naroda, već je to osećaj da ste kod svojih", rekao je Popović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik svečano će otvariti manifestaciju "Dani Srpske u Srbiji" danas u 18.00 časova u Narodnom pozorištu u Beogradu, a otvaranju će prisustvovati i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Skup u Narodnom pozorištu blagosloviće Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, a u umjetničkom dijelu glumci iz Srbije i Republike Srpske izvešće jednočinku "Trezveno, sabrano i saborno" po scenariju Vuleta Žurića i Neleta Karajlića, koji potpisuje i režiju jednočinke.

Izvor: SRNA