latinica  ћирилица
15/09/2017 |  13:11 ⇒ 14:52 | Autor: RTRS

Čović: Nastojaću da BiH dobije podršku za Akcioni plan za pristupanje NATO

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović danas je, pred odlazak u SAD, najavio da će sa američkim zvaničnicima razgovarati o trenutnoj situaciji u BiH.
Dragan Čović - Foto: RTRS
Dragan ČovićFoto: RTRS

Čović je rekao da je od ambasadora SAD u BiH Morin Kormak tražio da učini sve, da do kraja godine bude aktiviran Akcioni plan za članstvo BiH u NATO.

"To je realno, iako je samo tri mjeseca ispred nas. Mnogi će reći da svi uslovi nisu završeni, ali je za BiH i okruženje važnije, kao i NATO savez, da otvorimo ta vrata kroz MAP nego da ulazimo u rasprave koje nismo u stanju iznijeti. Nadam se da ćemo imati prijatelje među članicama NATO saveza da aktiviramo MAP", rekao je Čović.

Čović je najavio da će u oktobru biti otvoreno pitanje izmjena Izbornog zakona u Predstavničkom domu.

"Biće drugačije nego u Domu naroda. Neće se ići kroz hitnu, već redovnu proceduru kako bi se omogućile korekcije onoga što nekome smeta. Nama je bitno da ispoštujemo odluku Ustavnog suda BiH i da se predstavnici naroda biraju iz tog naroda i da to vrijedi za sve", naglasio je Čović.

Ocijenio je da u ovom trenutku nema kapaciteta za promjenu Ustava, jer bi bilo politički zloupotrebljeno. Ponovio je da je nepostojanje parlamentarne većine i mogućnost da Savjet ministara na čijem je čelu Denis Zvizdić nema podršku PS najveći problem u BiH.

Čović: Pitanje granica BiH riješeno "u tišini" na nivou politika sa Kolindom Grabar Kitarović i Aleksandrom Vučićem

BiH treba prioritetno da riješi pitanje granice, jer dok god je ono otvoreno, BiH je podložna različitim manipulacijama i strategijama, izjavio je danas u Sarajevu predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dragan Čović. 

Potvrdio je da je o ovom pitanju razgovarao nedavno sa hrvatskim predsjednikom Kolindom Grabar Kitarović i prenio joj da je to pitanje "u tišini dogovoreno" sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na nivou politika.

Kada je riječ o razgraničenju BiH i Srbije, Čović je istakao da je sada neophodno da komisije dvije zemlje postignu dogovor s ciljem da do kraja godine, tokom uzvratne posjete Predsjedništva BiH Beogradu, budu parafirani dokumenti o granici između dvije zemlje.

Izvor: Agencije