latinica  ћирилица
15/09/2017 |  12:47 ⇒ 18:22 | Autor: RTRS

Uprava ŽRS objavila podatke o dugovanjima štrajkačima

Radnici Željeznica Republike Srpske koji su 11. septembra stupili u štrajk glađu, tražeći isplatu zaostalih primanja iz ove godine, nisu se odazvali na poziv Uprave tog preduzeća da se vrate svojim radnim zadacima, saopštila je Uprava Željeznica.
Štrajk željezničara (arhiv) - Foto: RTRS
Štrajk željezničara (arhiv)Foto: RTRS

Uprava podsjeća da se plate isplaćuju redovno u skladu sa Zakonom o radu u tekućem mjesecu za prethodni mjesec, te da je to za Upravu prioritet kod planiranja i plaćanja troškova.

"U 2017. godini sve plate su isplaćene u zakonskom roku. Uz platu, radnicima se redovno isplaćuje i regres u mjesecu u kojem je radnik bio na godišnjem odmoru", dodaje se u saopštenju.

U ovoj godini su, kako se navodi, dospjele, a prema radnicima ostale neizmirene jedino obaveze za jedan topli obrok i tri prevoza sa kilometrom, zaključno sa julom.

Uprava je saopštila da dugovanja radnicima u štrajku na osnovu prispjelih, a neisplaćenih primanja za prevoz i topli obrok iz tekuće godine, s obzirom da nema dugovanja po osnovu plata i kilometar sata iznose od 50 do 260 KM.

Preduzeće duguje Zlatku Marinu 50 KM, Draganu Peuliću 226 KM, Đuđi Mijatović 250 KM, Dejanu Lukanoviću 268 KM, Zoranu Ćućiću 176 KM, Osti Tomaševiću 112 KM, Aleksandru Krnetiću 222 KM, Čedomiru Kneževiću 108 KM, Danijelu Vučkovcu 268 KM, Borisu Šukalu 211 KM.

U saopštenju se navodi da je Uprava svjesna teškog materijalnog stanja željezničara, ali smatra da navedeni zahtjevi radnika nisu razlozi zbog kojih treba da ugrožavaju vlastito zdravlje.

Uprava Željeznica Republike Srpske poziva ostale radnike da imaju razumijevanja za poteze koje menadžment čini na poboljšanju stanja, za aktivnosti koje zajedno sa Vladom Republike Srpske preduzima na reorganizaciji i rješavanju svih problema željezničkih radnika uz učešće Svjetske banke i svoje radne obaveze izvršavaju u skladu sa propisima.

Poziv radnicima da prekinu štrajk glađu

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske pozvalo je radnike "Željeznica Republike Srpske" da prekinu štrajk glađu i da dijalogom sa poslodavcem dođu do rješenja spornih pitanja.

Iz Ministarstva je saopšteno da će dati i svoj puni doprinos naporima Vlade Srpske i drugih nadležnih organa s ciljem restrukturisanja i stabilizacije stanja u "ŽRS".

Pomoćnik ministra za rad i zapošljavanje Mira Vasić primila je danas delegaciju radnika "ŽRS" koji štrajkuju glađu i informisala ih da ovo ministarstvo nije nadležno za rješavanje problema u tom preduzeću, te da bi se za eventualno nepoštovanje Zakona o radu i drugih propisa iz oblasti rada trebalo da obrate Inspekciji rada.

"Na sastanku je istaknuto da je jedino Inspekcija rada nadležna da utvrdi zakonitost stupanja u štrajk /da li je najavljen poslodavcu/, te napomenuto da štrajk glađu nije regulisan Zakonom o štrajku, ali da je to jedan od sve češćih oblika borbe za ostvarivanje prava", navode iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske. 
 
Predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti Zlatko Marin tada je rekao Srni da on i još devet njegovih kolega, radnika ŽRS neće odustati od štrajka glađu sve dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi. 

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić ocijenio je juče da radnici ŽRS nemaju razloga da štrajkuju glađu jer im se plate redovno isplaćuju, te ih pozvao da se vrate na posao.

Izvor: SRNA