latinica  ћирилица
15/09/2017 |  12:46 | Autor: RTRS

"Kvalitenije riješiti ostvarivanje prava na ortopedska pomagala"

Radna grupa za unapređenje položaja lica sa invaliditetom dogovorila je, na osnovu prijedloga saveza udruženja ove populacije, da bude izrađen zajednički plan prioriteta rješavanja pitanja značajnih za njih, a istaknuta je i potreba bržih i kvalitetnijih rješenja u domenu ostvarivanja prava na ortopedska pomagala.
Lice sa invaliditetom - Foto: RTRS
Lice sa invaliditetomFoto: RTRS

Na današnjem prvom radnom sastanku Radne grupe koju je imenovala Vlada Republike Srpske razmatrane su mogućnosti izmjena nekih zakonskih rješenja s ciljem bržeg ostvarivanja prava korisnika i zaključeno da isplata podrške za funkcionisanje saveza treba da bude redovnija.

Članovi Radne grupe su ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić, ministar finansija Zoran Tegeltija, ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, vršilac dužnosti direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejan Kusturić, potpredsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Milenko Đaković, te predstavnici saveza udruženja lica sa invaliditetom.

Na sastanku je bilo riječi o aktuelnim pitanjima i budućim planovima rada sa ciljem što efikasnijeg i bržeg pronalaženja rješenja za probleme lica sa invaliditetom, te poboljšanja njihovog materijalnog i društvenog položaja, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Predstavnici saveza upoznali su ministre u Vladi Republike Srpske o problemima sa kojima se suočavaju u ostvarivanju svojih prava i iznijeli prijedloge rješavanja svakodnevnih problema ove populacije i za kvalitetniji život putem sistemskih rješenja.

Prijedlozi rješenja su u skladu sa ciljevima denifinisanim u Strategiji unapređenja društvenog položaja lica sa invaliditetom u Republici Srpskoj za period od ove do 2026. godine, navodi se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Saveza gluvih i nagluvih Republike Srpske, Saveza distrofičara Republike Srpske, Saveza paraplegičara, oboljelih od dječije paralize i ostalih tjelesnih invalida Republike Srpske, Saveza slijepih Republike Srpske i Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Republike Srpske.

Predstavnici saveza udruženja izrazili su zadovoljstvo što kroz rad Radne grupe, formirane na osnovu inicijative predsjednika Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović, imaju priliku da u direktnoj komunikaciji sa ministrima razmotre prijedloge najboljih rješenja u domenu njihovih nadležnosti i utiču na donošenje zakonskih i podzakonskih akata.

Izvor: SRNA