latinica  ћирилица
15/09/2017 |  12:32 | Autor: RTRS

Hrvatski šoping turisti preplavili Orašje

Prekogranični šoping Slavonaca u BiH, sudeći prema vrijednosti kupljene robe za koju je podnesen zahtjev za povrat PDV-a, sve više cvjeta, posebno u Orašju.
Kupovina - Foto: RTRS
KupovinaFoto: RTRS

U prvih šest mjeseci ove godine, prema podacima koje je iznio direktor Granične policije BiH Zoran Galić, preko graničnog prelaza Orašje, jednog od najfrekventnijih prelaza u BiH, zabilježen je prelazak čak 2.127.957 lica i 932.717 prevoznih sredstava. Dnevno je, pema tome, ppreko graničnog prelaza Županja-Orašje u prosjeku prošlo 5153 vozila i 11.757 putnika.

Јedan od glavnih razloga odlazaka u kupovinu preko granice je povrat PDV-a na kupljenu robu, koji se u BiH obračunava po jedinstvenoj stopi od 17 posto. Strani državljani koji nemaju prebivalište u toj državi carinskoj službi na uvid daju račune, robu i original popunjen obrazac za povrat poreza.

Osim po prehranu, gorivo, lijekove, Hrvati dolaze i zbog PVC stolarije, namještaja, dječijih kolica i opreme za novorođenčad, odjeće, obuće, automehaničarskih, vulkanizerskih i frizerskih usluga, ali i školovanja, i zabave. Najtraženija roba je rezani duhan koji se u Orašju prodaje po cijeni do 30 maraka kilogram.

Izvor: Agencije