latinica  ћирилица
15/09/2017 |  09:09 ⇒ 16:53 | Autor: RTRS

Anđelković: Bez Rusije nema Republike Srpske ni očuvanja Kosmeta

Politički analitičar Dragomir Anđelković izjavio je da Srbija mora da izbalansira poziciju između uticajnih sila i da vodi računa da su odnosi sa Rusijom, ipak, prioritet, jer bez nje nema Republike Srpske, niti odbrane Kosova i Metohije.
Dragomir Anđelković - Foto: RTRS
Dragomir AnđelkovićFoto: RTRS

On je naglasio da se interesi velikih sila neprekidno prelamaju na ovim prostorima, te da nakon kratkotrajne pasivizacije, koja je uslijedila poslije pobjede Donalda Trampa na predsjedničkim izborima, SAD ponovo vraćaju smjernicu izrazito antiruske kampanje na Balkanu.

"Na ovom prostoru ona je vrlo jaka u Crnoj Gori i Makedoniji, a biće sve jača u Srbiji. Mi moramo da izbalansiramo poziciju, a da su nam odnosi sa Rusijom prioritet", rekao je Anđelković za "Večernje novosti".

Bivši predsjednik Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović izjavila je da Zapad preko svojih medija u Srbiji pokušava nešto novo, ali da to ne radi samo zbog Srbije već je to dugoročna strategija, čija je suština borba protiv predsjednika Rusije Vladimira Putina.

"Uticaj se uvijek kupovao novcem, a Srbija je zemlja siromašnih novinara, ali to nije jedini razlog što će američki novac ovdje pasti na plodno tlo. U periodu otpora Miloševiću, američka pomoć medijima je u dobrom dijelu javnosti postala savršeno legitimna", rekla je Smajlovićeva.

Prema njenim riječima, od 2000. godine skoro svi srpski politički lideri se takmiče ko će od njih biti prihvatljiviji Amerikancima.

Izvor: SRNA