latinica  ћирилица
15/09/2017 |  07:40 ⇒ 09:44 | Autor: RTRS

Dodik otvara "Dane Srpske u Srbiji"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas će u Beogradu svečano otvoriti manifestaciju "Dani Srpske u Srbiji".
Dani Srpske u Srbiji - Foto: RTRS
Dani Srpske u SrbijiFoto: RTRS

Iz kabineta predsjednika Srpske saopšteno je da je početak manifestacije predviđen u 18.00 časova u Narodnom pozorištu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas u Beogradu svečanom otvaranju manifestacije "Dani Srpske u Srbiji", saopšteno je iz Pres-službe predsjednika Srbije.

U okviru ove manifestacije Republika Srpska će do 21. septembra u 20 gradova i opština Srbije predstaviti svoju privredu, kulturu, nauku, umjetnost i sport.

Ovogodišnji peti "Dani Srpske u Srbiji", koji će imati 32 programa u 45 izvođenja sa skoro 800 učesnika, biće svečano otvoreni večeras uz blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

Otvaranju manifestacije prisustvovaće ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, te ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

U Beogradu će danas biti otvorena manifestacija "Dani Srpske u Srbiji", kojom će Republika Srpska do 21. septembra u 20 gradova i opština Srbije predstaviti svoju privredu, kulturu, nauku, umjetnost i sport.

Svečanom otvaranju prisustvovaće akademici, generali, senatori, istaknuti naučnici i umetnici Republike Srpske i Srbije i mnoge druge ugledne zvanice, saopšteno je iz Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, koje je organizator manifestacije.

U umjetničkom dijelu svečanog otvaranja glumci iz Srbije i Srpske izvešće prigodnu jednočinku "Trezveno, sabrano i saborno", po scenariju Vuleta Žurića i Nenada Јankovića, poznatijeg kao Nele Karajlić, koji potpisuje i režiju.

Prethodno će u 12.00 časova na Trgu Republike ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković otvoriti prezentaciju turističke privrede Republike Srpske.

Šef Predstavništva Republike Srpske Mlađen Cicović rekao je ranije da će ove godine biti predstavljena privreda - na tri skupa u Vranju, Novom Sadu i Subotici, te da će biti organizovan i jedan veliki ekonomski forum.

Ekonomski forum u Vili Republike Srpske u Beogradu, koji je usmjeren na stvaranje što povoljnijeg ambijenta za investiranje u Republici Srpskoj i Srbiji, kao i regionu, kaže Cicović, trebalo bi da otvore predsjedici vlada Republike Srpske i Srbije Željka Cvijanović i Ana Brnabić.

"`Dane Srpske` zatvorićemo 21. septembra u Srpskom Narodnom pozorištu u Novom Sadu, nakon čega će biti organizovana posjeta Vlade Republike Srpske Vladi Autonomne pokrajine Vojvodine, a manifestaciju bi trebalo da zatvore premijer Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović", najavio je Cicović.

Osim privrednog predstavljanja Republike Srpske, u Srbiji će Srpska predstaviti svoje turističke potencijale, nauku, kulturu i sport.

Manifestacija "Dani Srpske u Srbiji" biće otvorena večeras u 18.00 časova u Beogradu, a zatvaranje je planirano 21. septembra u Novom Sadu.

Izvor: SRNA