latinica  ћирилица
19/08/2017 |  21:22 ⇒ 21:23 | Autor: RTRS

"Zavetnici": Organizovati referendume o NATO-u u Srpskoj i u Srbiji

Srpski sabor Zavetnici pruža punu podršku inicijativi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se u Srpskoj održi referendum o pristupanju BiH NATO savezu, te da je referendum pravi odgovor i kada je riječ o pritiscima koje taj savez konstantno vrši na Srbiju.
"Zavetnici" - Foto: RTRS
"Zavetnici"Foto: RTRS

"Imajući u vidu sve učestalije napore nelegitimnih organa, prije svega Suda BiH da se Republika Srpska liši svoje vojne imovine i bezbjednosne samostalnosti, smatramo da je referendum jedini mogući način da se spreči pokušaj nasilnog uvlačenja srpskog entiteta u NATO pakt", ističe se u saopštenju Srpkog sabora "Zavetnici".

"Zavetnici" smatraju da "najavom referenduma Republika Srpska jasno poručuje da ne pristaje na politiku ultimatuma i nametanja rešenja koju sprovodi zvanično Sarajevo".

"Republika Srpska tako demonstrira svoj puni demokratski kapacitet i privrženost poštovanju Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, kao i svijest o neophodnosti zaštite vitalnih nacionalnih interesa i odgovornost prema svom narodu", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se napominje da se referendumom kao najdemokratskijim oblikom narodnog izjašnjavanja afirmiše princip saglasnosti građana koji je grubo pogažen u Crnoj Gori gdje je aktuelna vlast mimo narodne volje uvela zemlju u zapadni vojni savez.

"Smatramo da je referendum pravi odgovor i kada su u pitanju pritisci koje NATO konstantno vrši na Srbiju kako bi se naša država odrekla svoje vojne neutralnosti i svrstala na stranu najvećeg imperijalističkog tabora današnjice i otvorenog neprijatelja Ruske Federacije", naglašava se u saopštenju.

Izvor: SRNA