latinica  ћирилица
19/08/2017 |  16:49 ⇒ 20/08/2017 | 08:20 | Autor: RTRS

Dodik: Vrijeme je da se odluči kada ćemo se izjašavati o NATO-u (VIDEO)

Krajnje je vrijeme da se u Republici Srpskoj odluči kada ćemo se izjašavati o NATO-u, poručio je predsjednik Milorad Dodik.
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske - Foto: SRNA
Milorad Dodik, predsjednik Republike SrpskeFoto: SRNA

Svrstavanje NATO-a na jednu stranu u slučaju donošenja sudske odluke o raspodjeli vojne imovine u Han Pijesku, politički je pristisak i dovoljan razlog da Srpska konačno odluči kako će se prema Alijansi ponašati, kaže Dodik i poziva na jedinstvo u Srpskoj.

Dosta je bilo miješanja NATO-a u unutrašnje stvari BiH – vrijeme je da se odluči koji je zvaničan stav prema tom Savezu, smatra predsjednik Srpske.

Ne može se, kaže, zanemariti bombardovanje, bacanje osiromašenog uranijuma na Srpsku, ali ni posljednje političko uplitanje u unutrašnja pitanja, koja se tiču isključivo onih koji ovdje žive.

- Mislim da se približavamo trenutku i potrebi da odlučimo da li ćemo se o putu ka NATO-u izjašnjavati sada, na jesen, na proljeće ili nekih drugih godina. Mislim da je sada vrijeme da se okupimo oko toga. Oni koji budu izbjegavali okupljanje na temu NATO saveza, na ovaj način će pokazati svoje pravo lice i podaništvo Savezu i Zapadu, rekao je Dodik.

Ponašanje NATO-a u BiH je evidentan napad na Srpsku, smatra Dodik.

Premijerka Željka Cvijanović kaže da su dešavanja oko vojne imovine nezakonit pokušaj da se Srpskoj otme ono što joj pripada.

- Sam Zakon o odbrani predviđa određene stvari koje nisu ispoštovane i to podrazumijeva da se postigne sporazum između strana, izmerđu SM i dvije entitetske vlade o bilo kojem rješenju pitanja vezanog za imovinu. Nažalost, do toga nije došlo, istakla je premijerka Srpske.

To što dogovor nije postignut, kaže Cvijanovićeva, ne znači da Ustavni sud ima pravo da sve uzme u svoje ruke i donese odluku, mimo onih čiji je to zakonski posao.

Dodik i Cvijanovićeva ponovili su da je vrijeme i da se o ovom pitanju postigne jedinstvo političkih partija u Srpskoj, jer je riječ o pitanju od nacionalne važnosti.

Inicijativu predsjednika Dodika o referendumu SDS neće podržati. Predsjednik stranke Vukota Govedarica, u pisanoj izjavi medijima, naveo je da je inicijativa ili nepromišljena, ili manipulacija.

Referendum o NATO-u za Govedaricu je uvlačenje Republike Srpske u bespotreban konflikt, imajući u vidu da je Srbija definisala vojnu neutralnost, koja bi trebalo da bude orijentir za Republiku Srpsku.

Reagovali su iz SDA. Tvrde da će BiH postati članica NATO-a, bez obzira na to šta o tome misli Milorad Dodik. Kažu da referendum o NATO-u BiH nije potreban, i da su entitetski referndumi nedopustivi, jer je pristup NATO-u, kako kažu, državno, a ne entitetsko pitanje.