latinica  ћирилица
09/08/2017 |  16:02 ⇒ 17:44 | Autor: RTRS

Šamac- Radnici "Badera" poslije štrajka dobili otkaz (VIDEO)

Radnici u proizvodnji u fabrici metalskih konstrukcija "Bader" iz Šamca, koji su dva mjeseca u štrajku, dobili su otkaze, a vlasnik traži da napuste krug fabrike.
Šamac- Štrajk radnika "Badera" - Foto: RTRS
Šamac- Štrajk radnika "Badera"Foto: RTRS

Radnici ne žele da odu dok im ne budu isplaćena sva dugovanja i otpremnina, dok vlasnik tvrdi da im oni svojim prisustvom ometaju rad i čine štetu, zbog čega ih je već tužio.

U generalni štrajk 23 radnika stupili su 2. juna i to, kako kažu, zbog četiri neisplaćene plate i više od godinu i po neuplaćenih doprinosa. Budući da su pregovori s poslodavcem bili neuspješni, radnici su prvo tužili vlasnika "Badera", a potom pokrenuli stečajni postupak kod nadležnog suda. Uslijedili su otkazi, ali i sudska presuda kojom im se nalaže da napuste krug fabrike.

Radnik Stevo Dušanić kaže da po Zakonu o radu radnici kada su u štrajku ne mogu dobiti otkaz dok su u sporu sa poslodavcem. Navodi da je on bio na bolovanju kada je dobio otkaz.

Cvijan Tovirac rekao je da u rješenju o otkazu nema nikakvog dodatnog objašnjenja, kao ni pouke o pravnom lijeku. Smatra da im je jednostavno presuđeno, ta dodaje da taj dokument uopšte nije validan.

- Mi smatramo da trebamo biti ovdje dok god ne riješimo ovu situaciju - istakao je Tovirac.

Vlasnik "Badera" Bernard Šnajder tvrdi da je sve urađeno po zakonu i da mu, kaže, bivši radnici ometaju rad i čine štetu od dvije hiljade evra dnevno. Kaže da će sa radnicima koji žele da rade prebroditi finansijsku krizu i da već sklapa nove partnerske ugovore s inostranim kompanijama.

Šnajder kaže da je spreman je da pregovara kako bi se našlo rješenje, ali da se radnici udalje sa ulaza kako bi, kaže, proizvodnja radila.

Dok nekolicina radnika radi iza zaključanih vrata fabrike, 23 štrajkača ne odustaje od svojih zahtjeva. I radnici i vlasnik "Badera" tvrde da su spremni za pregovore, ali i na međusobne ustupke i povlačenje tužbi.