latinica  ћирилица
21/07/2017 |  12:48 ⇒ 19:38 | Autor: RTRS

BH gas ne poštuje zakonsku regulativu Srpske

Kompanija BH gas ne poštuje gasnu zakonsku regulativu Republike Srpske, odluke i tarife Regulatorne komisije za energetiku Srpske i odbija da plati transportne troškove vlasnicima gasovoda u Srpskoj, tvrde iz preduzeća Gas-Res.
"Gas-Res" - Foto: RTRS
"Gas-Res"Foto: RTRS

"U medijskim istupima BH gas je optuživao predstavnike kompanija i regulatora iz Srpske za samovoljna postupanja i potencijalne ucjene u vezi sa transportnim kapacitetima u Republici Srpskoj, iako je BH gas blokirao pristup svom transportnom sistemu subjektima iz Srpske", saopšteno je iz Gas-Resa, nakon sastanka koji je održan u Ministarstvu spoljne trgovine BiH u vezi sa aktuelnom problematikom u sektoru gasa u BiH.

Iz Gas-Resa navode da je na sastanku dominirao jednostrani interes BH gasa da riješi svoje probleme, i to u vezi sa tarifama transporta koje određuje Srbijagas, a koje već tri godine plaćaju subjekti iz Republike Srpske.

"Gas-Res podržava dogovore BH gasa u vezi sa novim interkonekcijama sa Hrvatskom, Zagvozd-Posušje, ali istovremeno očekuje da BH gas poštuje strateška opredjeljenja i planove Republike Srpske u gasnom sektoru", ističu iz Gas-Resa.

Iz tog preduzeća poručuju da su otvoreni za dijalog, ali da se rješavaju ova pitanja i da BH gas prihvati činjenicu da Republika Srpska u skladu sa Ustavom ima svoj zakonom regulisan gasni sektor u koji, na teritoriji Republike, i BH gas mora da se uklopi, kao i da sa kompanijama iz Srpske razgovara kao sa ravnopravnim partnerima, a ne sa samoproglašene pozicije "državnog operatera BiH".

Izvor: SRNA