latinica  ћирилица
20/07/2017 |  15:39 ⇒ 18:36 | Autor: RTRS

Rudo-Most preko Lima još nije obnovljen (VIDEO)

Most preko rijeke Lim, metalne konstrukcije, na regionalnom putu koji je najbliža veza Srpske sa zapadnom Srbijom i sjeverom Crne Gore je dugogodišnji infrastrukturni problem opštine Rudo. Prije sedam godina počela je rekonstrukcija, ali do danas nije završena.
Most na Limu - Foto: RTRS
Most na LimuFoto: RTRS

Most koji je pod imenom kralja Aleksandra 1938. godine premostio Lim na putu Rudo-Priboj danas je, sa drvenim kolovoznim zastorom, u katastrofalnom stanju, ističu u Rudom.

"Prije sedam godina je započeta rekonstrukcija i poslije vrlo kratkog vremena obustavljeni su radovi zbog nekvalitetno urađene projektne dokumentacije. Nažalost, svih sljedećih sedam godina se nije pristupilo nastavku tih radova", rekao je Rato Rajak, načelnik opštine Rudo.

U Rudom svaki dan strepe od mogućih posljedica ovakvog stanja mosta i ističu da je ono gore nego što je bilo prije  rekonstrukcije. Istovremeno, nadležni u Putevima Republike Srpske potvrđuju da je problem u projektu.

"Objekat je rađen po pitanju sanacije postojeće metalne konstrukcije, kada se došlo do završnih radova jednostavno nije dorečen projekat i sada se traži doprojektovanje, odnosno tehničko rješenje za kolovoz. Sama konstrukcija može da izdrži opterećenje, problem je veza konstrukcije i kolovoza", ističe Milorad Babić, inženjer za građenje u Putevima Republike Srpske.

Novac za završetak rekonstrukcije je predviđen, a svi s pravom čekaju odgovor kada će on biti i upotrebljen.

"Ovaj projekat smo uvrstili u plan poslovanja za 2017. godinu i predvidjeli 900.000 KM za rekonstrukciju mosta. Sada je sporan novi projekat koji se radi i očekujem da u roku od 60 dana on bude završen, kako bi počeli sa završnim radovima na mostu", naveo je Nenad Nešić, v.d. direktora Puteva Republike Srpske.

Graditelji su most Kralja Aleksandra u Rudom, prema određenim podacima, završili za 1.100 dana. Rekonstrukcija traje već duplo duže. Da li će osamdeseti rođendan dočekati u novom ruhu, s pravom bi se mogli pitati i vozači i pješaci.