latinica  ћирилица
20/07/2017 |  14:32 ⇒ 14:51 | Autor: RTRS

Romanija: Nivo vode na izvorištima pada, ali ne stvara probleme

Dugotrajna suša na Romaniji dovodi do pada nivoa vode na izvorištima i u rezervoarima, ali za sada nema većih problema u vodosnabdijevanju stanovništva, osim u rubnim selima za koja još nisu izgrađeni vodovodi.
Sokolac - problemi sa vodom - Foto: SRNA
Sokolac - problemi sa vodomFoto: SRNA

U selima na južnom rubu opštine Sokolac - Ozerkovići, Vrhbarje, Đedovci, Kazimerovići i Zagajevi mještani tvrde da godinama muku muče sa vodosnabdijevanjem, jer nemaju izgrađen vodovod, ali je duži sušni period dodatno otežao tu situaciju.

Milomir Zoranović iz sela Kazimerovići, jedan je od većih proizvođača mlijeka na području Sokoca, kaže da se snalazi u svom bezvodnom selu kako zna i umije.

"U ovih nekoliko sela ima ukupno oko 50 domaćinstava, a vodu za lične potrebe i napajanje stoke koristimo iz starih bunara, sa lokvi ili točimo u cisterne sa udaljenih vodovoda", kaže za Srnu Zoranović.

On ističe da ima 15 muznih krava i više grla druge krupne i sitne stoke, pa je u dilemi da li ostati u ovom poslu ili odustati, jer nema vode za rad na poljoprivrednom imanju, za šta se opredijelio nakon minulog rata.

Njegovo iskustvo je pokazalo da je jedna cisterna za ovakvo poljoprivredno domaćinstvo dovoljna za dva-tri dana.

Zoranović dodaje da je u proteklih nekoliko dana, ali i u više navrata u ranijim sličnim slučajevima lokalna vlast obezbjeđivala vodu za stanovništvo ovih sela dovozeći iz Sokoca u vatrogasnim cisternama.

"Za sada se nekako i može raditi, ali ako ova suša potraje duže, biće mnogo nevolja do izgradnje vodovoda, koji čekamo već godinama", ističe Zoranović.

Komandir Vatrogasnog voda Mile Šarac je potvrdio da su vatrogasci spremni, u situaciji kada nema posla za njih, dostaviti vodu u rubna sela s tim da neko treba pokriti troškove goriva u iznosu od 130 do 150 KM.

Koordinator stečajnog upravnika u sokolačkom Јavnom preduzeću Vodovod i kanalizacija "Vrelo Bioštica" Petar Vučković izjavio je da je vodosnabdijevanje potrošača uredno na svim vodo-sistemima kojima gazduje ovo preduzeće, ali ističe da bi duži sušni period mogao donijeti nevolje na manjim izvorištima.

Vučković ističe da izdašnost izvorišta Kržulj iz dana u dan slabi i da crpne pumpe rade neizmjenično, ali da za sada nema problema u snabdijevanju potrošača.

Sa ovog vodovoda se snabdijeva područje Ravne Romanije, Podromanije i šire područje sela Pediše i Bukovik.

On tvrdi da izdašnost izvorišta Geruša, sa koga se najapa pet sela na mjesnom području Margetići, već godinama slabi, ali za sada niko ne oskudijeva vodom.

Na Vrelu Bioštice se ne osjete nikakve promjene kod izdašnosti, osim u dijelu sela Vidrići gdje dolazi do povremenih prekida zbog prespajanja sistema i visine na kojoj se nalazi nekoliko potrošača.

"Vodovod Bioštica napaja gradsko naselje Sokolac i deset okolnih sela“, kaže Vučković.

Izvor: SRNA