latinica  ћирилица
20/07/2017 |  14:10 | Autor: RTRS

Izvještaj Savjeta ministara ponovo bez podrške

Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH nije danas u Sarajevu podržala Izvještaj o radu Savjeta ministara BiH za 2016. godinu u dijelu nadležnosti Komisije.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Predstavnici opozicionih stranaka iskazali su nezadovoljstvo radom Savjeta ministara BiH, postignutim rezultatima i odnosom prema parlamentu.

U raspravi o Izvještaju, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Saša Magazinović rekao je da bi pojedina ministarstva za svoj rad mogla dobiti pozitivnu ocjenu, ali ne i Savjet ministara u cjelini.

"Ne znam zašto predsjedavajući Savjeta ministara /Denis Zvizdić/ ne proba sa rekonstrukcijom, jer dio ministara radi dobro, a oni drugi stvaraju lošu sliku u javnosti", istakao je Magazinović.

Kritika nije poštedio ni predsjedavajućeg Savjeta ministra Denisa Zvizdića, navodeći da "puno priča, a malo radi".

Ocijenivši da je u 2016. godini samo nastavljeno netransparentno djelovanje Savjeta ministara, Magazinović je izrazio pesimizam da će se nešto promijeniti do izbora.

"Nije svejedno što ne rade", rekao je Magazinović i naveo da je broj usvojenih zakona, koje je predložio Savjet ministara, na nivou 1998. godine.

Srpski delegat u Domu naroda Dragutin Rodić zamjerke je iznio na metodologiju izvještaja, ističući da nema dovoljno materijala za donošenje kvalitetne ocjene o radu Savjeta ministara.

Poslanik DF-a u Predstavničkom domu Maja Gasal Vražalica rekla je da je nezadovoljna finansijskom podrškom razvoju nauke, te upitala šta je učinjeno da se spriječi otvaranje novih etničkih škola u kantonima.

Ona je zaključila da politike i aktivnosti koje sprovodi Savjet ministara ne nude perspektivu mladima.

Protiv Izvještaja bio je i poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Damir Arnaut, kojem je nelogično da je za saradnju sa iseljeništvom prošle godine potrošeno 700.000 KM.

"Smatram da je prevelika cifra, ne razumijem za šta je potrošeno", zaključio je Arnaut.

Komisija je danas u prisustvu ministra za ljudska prava i izbjeglice Semihe Borovac i ministra civilnih poslova Adila Osmanovića razmotrila dijelove Izvještaja Savjeta ministara BiH koji se odnose na ova dva ministarstva - Ministarstvo bezbjednosti, Službu za poslove sa strancima, Instituciju ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH, Agenciju za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, Agenciju za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđenja kvaliteta, te Fond za povratak.

Izvor: SRNA