latinica  ћирилица
20/07/2017 |  13:56 ⇒ 14:49 | Autor: RTRS

"Zajedničkim djelovanjem poboljšati ljudska prava u medijima"

Status ljudskih prava u medijima u BiH ne može biti poboljšan ako svi relevantni akteri kao što su novinari, mediji, institucije, te ostali relevantni sektori nisu i aktivno i simultano uključeni, izjavio je danas na Јahorini šef Operativnog odjeljenja u Delegaciji EU u BiH Melvin Asin.
Јahorina - Mapiranje ljudskih prava - Foto: SRNA
Јahorina - Mapiranje ljudskih pravaFoto: SRNA

Na prezentaciji projekta "Mapiranje ljudskih prava u medijima iz perspektive građana, ranjivih grupa i medijske zajednice u BiH" on je pojasnio da će se projekat vrijedan 350.000 evra u naredne tri godine baviti monitoringom i izvještavanjem o statusu ljudskih prava u medijima u BiH.

Premna njegovim riječima, projekat će biti podržan onlajn platformom i bazom podataka o statusu ljudskih prava u medijima, pomoću koje će se mapirati potrebe i pozicije svih učesnika u procesu informacija, kako bi se doprinijelo razvoju strategije ljudskih prava širom BiH.

"Kroz projekat koji podržala EU, mi doprinosimo slobodi govora i zaštiti ljudskih prava u BiH, što predstavlja najvažije vrijednosti Unije i koji pripada našim glavnim prioritetima i politikama", rekao je Asin novinarima.

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Јović rekao je da je projekat odraz saradnje Ministarstva i Evropske komisije u zaštiti i promociji ljudskih prava u BiH, te podsticanja civilnog društva da pruži maksimum u razvoju drušTva u ovom domenu.

"Mediji su jedan od stubova demokratije i ključni faktor u promociji i unapređenju ljudskih prava u BiH. Projekat je značajan, jer doprinosi boljoj saradnji nevladinog i vladinog sektora, te medija", istakao je Јović, dodavši da će projekat doprinijeti promociji i zaštiti ljudskih prava, pogotovo najranjivijih kategorija, kao što su lica sa invaliditetom, nacionalne manjine.

Glavni istraživač projekta Srđan Puhalo rekao je da se projektom želi na jedan, koliko je moguće, egzaktan način, "izmjeri" stanje ljudskih prava, vodeći se s jedne strane činjenicama koje se mogu dobiti od relevantnih institucija, a s druge strane mjeriće se i stavovi i mišljenje grupa kojima će se baviti projekat.

Prema njegovim riječima, projektom će biti obuhvaćeni mediji, odnosno kako oni izvještavaju o tim marginalnim grupama, te položaj novinara i novinarske profesije.

U drugoj i trećoj godini sprovođenja projekta, rekao je Puhalo, moći će se vidjeti da li dolazi do nekih pomaka i u kojem pravcu, odnosno da li je ono što se preduzima da bi se poboljšala ljudska prava određenih grupa daje efekta i koliki je on.

On je dodao da, ako mjere ne daju efekat, preduzimaće druge mjere, odnosno vršiće se pritisak na ljude koji kreiraju politike i koji bi trebalo da rade na poboljšanju ljudskih prava u BiH.

Ovaj projekat finansira EU, a provode ga Udruženje "BH novinari", Evropska federacija novinara i centar za edukaciju "Proeduka".