latinica  ћирилица
20/07/2017 |  13:42 | Autor: RTRS

"Bregzit": Barnije traži da Britanija "razjasni" ključna pitanja

Pregovarač EU o "Bregzitu" Mišel Barnije rekao je da Britanija treba da "razjasni" stav o ključnim pitanjima, poput prava građana i "zakona o razvodu" od evropskog bloka.
Bregzit, ilustracija (Foto: Iconografía Brexit) -
Bregzit, ilustracija (Foto: Iconografía Brexit)

Barnije je izjavio da je ostvaren napredak u razgovorima sa britanskim ministrom za "Bregzit" Dejvidom Dejvisom u oblastima u kojima je on bio jasan.

Zvaničnik EU je dodao da još postoje razlike u vezi sa time da li će rezidencijalna prava biti garantovana i kako će biti regulisano pitanje putovanja u Irsku.

Barnije se obratio novinarima na kraju druge runde razgovora o istupanju Britanije iz EU, prenio je Bi-Bi-Si.

On je dodao da Brisel vjeruje da prava evropskih građana treba da podrži Sud pravde EU, što je ranije odbacila britanski premijer Tereza Mej.

Barnije je rekao da ima neslaganja i kada je riječ o "pravima budućih članova porodica ili `izvozu` određenih socijalnih beneficija".

"Čim Velika Britanija bude spremna da razjasni prirodu ovih obaveza, mi ćemo biti spremni za diskusiju sa britanskim pregovaračima", naglasio je Barnije.

Dejvis je rekao da su razgovori bili tvrdi, ali da ima razloga da se bude pozitivan kada je riječ o sveukupom stanju pregovora.

Izvor: SRNA