latinica  ћирилица
20/07/2017 |  13:35 | Autor: RTRS

Pahor: Zagreb mora sprovesti arbitražni sporazum

Predsjednik Slovenije Borut Pahor ocijenio je da bi Vlada Hrvatske trebalo da pošalje "diskretan signal" da je spremna da sprovede arbitražni sporazum o granici u Piranskom zalivu, jer bi se time izbjegli neželjeni incidenti.
Borut Pahor - Foto: Screenshot
Borut PahorFoto: Screenshot

Pahor je naveo da će "Hrvatska prije ili kasnije shvatiti da međunarodna zajednica želi da se taj granični spor jednom zauvijek riješi i da nema drugog rješenja osim poštovanja presude, odnosno međunarodnog prava".

On se suprotstavio mišljenju nekih slovenačkih pravnika da je u sprovođenju presude potrebno djelovati vrlo oprezno, čak ako ona ne bude sprovedena u roku od šest mjeseci, što namjerava Vlada premijera Mire Cerara, posebno ministar spoljnih poslova Karl Erjavec, prenose hrvatski mediji.

"Slovenija je dužna da u narednih šest mjeseci počne označavati kopnenu granicu i da sprovede odluku o granici na moru", istakao je Pahor.

Arbitražni sud u Hagu presudio je da Sloveniji pripadaju tri četvrtine Piranskog zaliva, a ta zemlja je dobila i slobodan prolaz kroz dio hrvatskog mora.

Izvor: SRNA