latinica  ћирилица
20/07/2017 |  13:21 | Autor: RTRS

Vigemark: Koristiti mehanizam koordinacije

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark izrazio je nadu da će uz političku volju u BiH što prije biti pronađeno rješenje za Transportnu zajednicu jer je to važan sporazum koji su potpisale i druge zemlje regiona.
Lars Gunar Vigemark - Foto: SRNA
Lars Gunar VigemarkFoto: SRNA

Vigemark je ocijenio da je sa samita u Trstu došao negativan signal kada BiH nije bila u prilici da potpiše pristupanje Transportnoj zajednici.

Nakon razgovora sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović, on je rekao da je na sastanku istaknuto da Srpska ne osporava suštinu ugovora, već je problem u unutrašnjoj koordinaciji stavova, što je čest slučaj.

On je poručio da je važno raditi na reformama koje su ključne za evropski put, ali voditi računa o nadležnostima svih nivoa vlasti.

Prema njegovim riječima, EU ne nameće model na koji će BiH usaglašavati zajedničke stavove, ali treba koristiti mehanizam koordinacije i obezbijediti kontinuiran protok informacija.

Vigemark je izrazio zadovoljstvo da je mehanizam koordinacije profunkcionisao i da su formirane radne grupe koje rade na usklađivanju odgovora na Upitnik EU.

On je istakao da mora biti pronađeno rješenje i za zakon o akcizama, te napomenuo da EU nije tražila konkretan iznos akciza, već da je to pitanje koje domaće vlasti moraju usaglasiti.

Vigemark je dodao da se, u suprotnom, usporava evropski put, te naglasio da je neprihvatljivo da bilo koja politička stranka ili lideri, bilo da su na vlasti ili u opoziciji, jednostavno kažu da ne mogu da se usaglase ili pasivno sa strane čekaju razrješenje situacije.

"Sama suština procesa pristupanja i podnošenje aplikacije za članstvo je odgovorno liderstvo i djelovanje", rekao je Vigemark.

On uvjerava da EU ne daje prednost nijednoj strani u BiH, niti okrivljuje ikoga, već samo poziva domaće lidere da na odgovarajući način koordinišu svoje stavove, posebno kada je riječ o međunarodnom nastupu.

Vigemark je rekao da zbog toga iz EU insistiraju i na zajedničkim strategijama.

On je napomenuo da je bilo zastoja u reformskim procesima, te poručio da EU ne prihvata objašnjenja da je do toga došlo zbog izbora, koji su još daleko, te da izostanak djelovanja nije prihvatljiv.

Vigemark je dodao da je prošle godine EU bila "impresionirana napretkom BiH na evropskom putu", ali da je ove godine to izostalo.

Izvor: SRNA