latinica  ћирилица
20/07/2017 |  08:59 | Autor: RTRS

"Obavještajna agencija ne smije raditi po stranačkim linijama"

Predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH Bariša Čolak rekao je da postoje problemi u radu Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/, te da je cilj da rad ove agencije bude unaprijeđen, a ne da se radi po bilo kakvim političkim ili stranačkim linijama.
Bariša Čolak - Foto: SRNA
Bariša ČolakFoto: SRNA

"Njen rad mora biti sveden isključivo u zakonske okvire i na postulate profesionalizma i da OBA ne bude sama sebi cilj i da ne radi po bilo čijim stranačkim ili političkim uputama", rekao je Čolak, koji je i prvi zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije parlamenta BiH za nadzor nad radom OBA.

On je za "Glas Srpske" rekao da za smjenu predsjedavajućeg ove komisije Nikole Špirića treba da postoje argumenti, a ne želje.

Upitan da li je Špirić zloupotrijebio svoj potpis i u ime komisije u OBA poslao zaključke koje ona nije usvojila, kao što tvrdi SDS, Čolak je rekao da se takve spekulacije neće više pojavljivati od onog trenutka kada budu svaki zapisnik i izgovorenu riječ imali tonski zabilježenu, odnosno kada budu snimali sjednice.

"Ako oba doma na temelju argumenata zaključe da eventualno bilo koji od članova ili cijela komisija nisu radili kako zakon nalaže, u tom slučaju postoji ili promjena pojedinih članova ili kompletne komisije. Ne može se to činiti na tragu medijskih napisa", istakao je Čolak.

On je dodao da će o radu agencije biti ozbiljno razgovarano na zajedničkom sastanku sa rukovodstvom OBA i Izvršno-obavještajnim odborom, kojeg čine predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i njegova dva zamjenika Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović.

Na pitanje da li je tačno da OBA "upada" u obavještajni sistem Srbije i Hrvatske, Čolak je rekao da kod takvih navoda treba biti vrlo oprezan i da će pojedinci snositi konsekvence ako se u nadzoru utvrdi da su eventualno pređene granice zakona i da nije postupano u skladu sa zakonom.

Izvor: SRNA