latinica  ћирилица
20/07/2017 |  08:36 ⇒ 17:19 | Autor: RTRS

Amerikanci prekidaju finansiranje Asadove opozicije

Američki predsjednik Donald Tramp prekida finansiranje sirijskih pobunjenika protiv Bašara el Asada, nakon brojnih ruskih poziva da se to učini, prenose svjetski mediji.
CIA - Foto: ilustracija
CIAFoto: ilustracija

SAD su tokom prošle godine priznale da je plan obuke sirijske opozicije doživio fijasko.

Obuka i naoružavanje pobunjenika započelo je 2013. godine, za vrijeme Obamine administracije, kako bi se izvršio pritisak na sirijskog predsjednika. Saudijska Arabija je pobunjenicima obezbijedila oružje i finansije, a CIA je predvodila vojnu obuku.

Pentagon je uložio 500 miliona dolara, ali je, na kraju, obučio samo pet boraca. Program CIA takođe su finansirali Katar, Јordan i Turska.

Poznato je da je cilj Pentagona bio da obuči pobunjenike za borbu protiv "Islamske države" u Siriji.

Taj plan je prekinut prošle godine, nakon što je otkriveno da je, uprkos ulaganju više od 500 miliona dolara i obučavanju 5.000 pobunjenika, utrenirano samo nekoliko njih.

"Vašington post" objavljuje da je odluka o prekidu programa CIA donesena prije mjesec dana, nakon sastanka direktora ove agencije Majka Pompea i savjetnika za nacionalnu bezbjednost Herberta Rejmonda Mekmastera.

Direktor vojne i strateške grupe "Global sekjuriti" DŽon Pike smatra da SAD sada imaju dvije opcije - da podrže "Islamsku državu" ili Asada.

On je potvrdio da je program CIA bio jedan od najvećih programa finansiranja strane vojske u istoriji ove organizacije, dok je Pentagonov program bio "ogroman neuspjeh".

"Mislim da će Putin biti oduševljen ovim potezom", kaže Pike za "Indipendent".

Izvor: SRNA