latinica  ћирилица
19/07/2017 |  18:37 ⇒ 18:37 | Autor: RTRS

Umjesto zatvora maloljetnim delinkventima društveno koristan rad

Košenje trave, orezivanje drveća, kupljenje smeća, pomoć starim ljudima i sličan društveno koristan rad, samo su neke od vaspitnih mjera koje će sudije i tužioci uskoro moći da određuju za maloletne delinkvente.
Centar za socijalni rad Banja Luka - Foto: RTRS
Centar za socijalni rad Banja LukaFoto: RTRS

Centar za socijalni rad do jeseni bi trebalo da sastavi spisak banjalučkih preduzeća, sa precizno navedenom oblašću rada, u kojima će maloljetni prestupnici volontirati, kada im to odrede nadležne insitucije. To će značiti da će djeca koja naprave manji prestup, uz nadzor stručnih osoba, raditi po nekoliko sati dnevno u preduzećima iz oblasti ekologije, socijalnog rada i slično.

Takođe, biće određena osoba koja će ih nadzirati i izveštavati Centar o njihovom ponašanju. Do sada su nadležni pregovarali sa rukovodiocima industrijskih plantaža, komunalnim, ali i nekim drugim preduzećima. Za razliku od težih fizičkih poslova, kao što su košenje ili kupljenje smeća, neka djeca bi mogla dobiti priliku da volontiraju u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, čija direktorica Ljilja Petrović Zečić kaže da su zainteresovani za takav rad sa djecom.

Izvor. Blic