latinica  ћирилица
16/07/2017 |  09:06 ⇒ 15:10 | Autor: RTRS

Godišnja proizvodnja Alumine 200 miliona KM

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je kompanija za preradu boksita Alumina iz Zvornika veoma bitna za Srpsku, jer je vrijednost njene proizvodnje oko 200 miliona KM godišnje, od čega je od izvoza 180 miliona KM.
Kompanija "Alumina" iz Zvornika - Foto: SRNA
Kompanija "Alumina" iz ZvornikaFoto: SRNA

- Skoro sva proizvodnja je izvozno orijentisana, a Alumina je u ciklusu novih investicija, što povećava vrijednost proizvodnje i proizvoda - naglasio je Đokić.

Ovaj privredni subjekat je značajan i za region, gdje posluje sa više kompanija, istakao je ministar, i dodao, da je zbog svega toga veoma značajno da postoji dobra odluka koja Aluminu rasterećuje, jača povjerenje poslovnih partnera koji s njom rade i poslovnih banaka koje prate njen rad.

- U posljednje vrijeme je došlo do zastoja kod partnera i sumnje u to da je Alumina na putu da ostane stabilno preduzeće ili da će doći u određene teškoće. Sada čekamo i da se nadležni sud izjasni po pitanju zahtjeva koji se razmatra već duže vrijeme u pogledu priznavanja učešća nekih kompanija u kapitalu Alumine - rekao je Đokić.

Resorni ministar očekuje da će sud donijeti pravično rješenje i na taj način omogućiti da ova kompanija krene normalnim putem poslovanja i razvoja.

Isiče, da je, prema svim pokazateljima, ovo izuzetno važan "zlatni period" poslovanja ovog privrednog giganta koji u budućnosti može ostvarivati izuzetno visoku dobit optimizacijom proizvodnih procesa.

Đokić je rekao da uprava Alumine radi na tome, ali i na razvoju novih proizvoda.

- Prelaskom sa metalurške na nemetarulšku granu proizvoda ostvarili smo, takođe, velike i kvalitetne rezultate i to je orijentacija koja dugoročno može ovo preduzeće da održi stabilnim, da bude "hraniteljica" Zvornika, ali i da doprinese ekonomskom razvoju Srpske - naglasio je Đokić.

Izvor: SRNA