latinica  ћирилица
15/07/2017 |  15:53 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Srbac: Prvo prvenstvo Republike Srpske u terapijskom jahanju (VIDEO)

Terapijsko jahanje za djecu i omladinu sa poteškoćama u razvoju sve je popularnije u Republici Srpskoj.
Terapijsko jahanje - Foto: RTRS
Terapijsko jahanjeFoto: RTRS

U Glamočanima kod Srpca organizovano je Prvo prvenstvo Republike Srpske.

Prije nešto više od godinu dana, u organizaciji Radio-Televizije Republike Srpske i Triglav osiguranja, održano je donatorsko veče na kojem su prikupljena sredstva za Projekat "Terapijsko jahanje za djecu i omladinu s posebnim potrebama

-  Članovi su postigli odlične rezultate i većina njih danas samostalno jaše - izjavila je koordinator projekta terapiskog jahanja Slavica Kecman.

Projekat obuke za jahače, u koji je i bilo uključeno devetoro članova Kluba specijalnih sportova Banja Luka, trajao je sedam mjeseci. Nastup na Prvenstvu Republike Srpske bio je pod budnim okom sudijskog kolegijuma. 

- Pozivam sve ljude koji misle da je sve to tako lako da se popnu na konja i da vide kako to izgleda i kakav je to osjećaj i onda će vidjeti koliki su ini napredak uložili, to jest koliki su trud uložili i napredak postigli - rekao je predsjednik Sudijskog kolegijuma Predrag Ilić.

Domaćin prvog prvenstva Republike Srpske u parakonjaništvu, koje je organizovano u tri kategorije, bio je Konjički klub "Y" iz Srpca. 

- Јedna kategorija djece je koja potpuno samostalno jašu, druga u kojoj mora biti asistiranja i treća u kojoj se konj u potpunosti mora voditi, jer ona nisu jednostavno u stanju da zapamte kaprili test, pošto se radi o takvim dijagnozama koje to nisu u stanju -  istakao je predsjednik Konjičkog kluba "Y" Srbac Bojan Ugren.

OF:
Medalju i pobjednički pehar namijenjen najboljima u kategoriji C osvojio je Slađan Kos. Najuspješniji takmičar u B kategoriji je Vasilija Živković, dok je u kategoriji A prvo mjesto pripalo Marku Nikoliću. Sutra u popodnevnim časovima u Glamočanima biće organizovano i Prvenstvo Balkana u parakonjaništvu.