latinica  ћирилица
13/07/2017 |  21:01 ⇒ 21:33 | Autor: RTRS

Cipras i Borisov obećali pomoć Beogradu u evrointegracijama

Grčki premijer Aleksis Cipras i bugarski premijer Bojko Borisov poručili su poslije trilateralnog sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da podržavaju evropski put Srbije i obećali pomoć.
Vučić, Cipras i Borisov u Solunu - Foto: TANЈUG
Vučić, Cipras i Borisov u SolunuFoto: TANЈUG

"Cipras i ja smo obećali da ćemo učiniti maksimum da naši prijatelji iz Srbije dobiju mesto koje im pripada, kako bi se pridružili Sloveniji, Hrvatskoj, Grčkoj, Rumuniji i Bugarskoj u EU", rekao je Borisov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem i Ciprasom u Solunu.

Borisov je rekao da bi Srbiji trebalo reći koji je to vremenski okvir u kome može da ostvari perspektivu za pristupanje EU, prenijela je Radio-televizija Srbije.

"Ne treba da kažemo tačnu godinu, ali mladi ljudi, naučnici, nove generacije trebalo bi da znaju koje su perspektive, za tri ili pet godina, da bi mogli kao i političari da daju maksimum kako bi se osiguralo blagostanje", rekao je Borisov.

On je poručio da EU ne bi trebalo da zapostavi zapadni Balkan, jer, kako je naveo, postoje ambicije nekih zemalja da utiču na region.

Borisov je najavio da će se Bugarska za vrijeme predsjedavanja EU, početkom iduće godine, a nakon toga i Austrija, zalagati za dalje podsticanje evropske perspektive.

"Ne treba da se ponovi model bivše Јugoslavije i svaka zemlja pojedinačno treba da ima pristup EU", ocijenio je Borisov.

Grčki premijer Aleksis Cipras ocijenio je da Grčka, Bugarska i Srbija mogu da igraju važnu ulogu kao faktori stabilnosti u regionu.

Cipras je govoreći o situaciji u Makedoniji, ukazao na neophodnost stabilnosti i mira u toj zemlji, dodajući da je važno da se vodi dijalog i iznađe zajedničko prihvatljivo rješenje o imenu, koje je, kako je naglasio, preduslov za podršku Atine Skoplju na putu u EU.

"Pred nama je dosta izazova, ali i mnogo šansi u ekonomiji, energetici, upravljanju krizama i slično, što treba da iskoristimo", rekao je Cipras.

On je naglasio da su trilateralni susreti veoma značajni radi jačanja saradnje i dijaloga.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su Grčka, Bugarska i Srbija zajedno desetostruko snažnije nego kada nastupaju pojedinačno.

"Mogli bismo taj model da koristimo češće i da se po različitim pitanjima postavljamo jedinstveno i zajednički i time dobijamo neuporedivo bolje rezultate za naše tri zemlje. Spremni smo po svim pitanjima, spoljnim i unutrašnjim izazovima, zajednički da delujemo, a u skladu sa evropskim principima i evropskim standardima", rekao je Vučić.

On je poručio da je Srbija spremna da sa Grčkom i Bugarskom učestvuje u različitim projektima, koji su od ekonomskog ali i političkog interesa za sve tri zemlje.

Vučić je rekao da je na trilateralnom sastanku razgovarano o brojnim infrastrukturnim projektima, povezivanju građana i poslovnih ljudi.

Predsjednik Srbije ranije je rekao da će iskoristiti trilateralni sastanak da bi razgovarao o gasovodu "Turski tok".

Izvor: Srna