latinica  ћирилица
13/07/2017 |  18:42 ⇒ 21:58 | Autor: RTRS

Rtanj: Planina koja oduzima dah (VIDEO)

Rtanj planina u istočnoj Srbiji, na području opštine Boljevac! Planina za koju se vezuju različite priče- realne i one manje realne! Čudesni Rtanj je najmisterioznije mjesto u Evropi i najveća svjetska piramida za koju mnogi kažu da nije dovoljno istražena.
Život na Rtnju - Foto: RTRS
Život na RtnjuFoto: RTRS

Odavno postoje različita predanja o ovoj planini i ona su uvijek privlačila pažnju ljudi koji su živjeli u njegovom okruženju. Posljednjih godina posebno privlači naučnike, kvazinaučnike, planinare, turiste....

Rtanj planina piramidalnog oblika, sa tri kraka. Najviši vrh Šiljak visok je 1.565 metara nadmorske visine! Planinu krasi endemsko bilje, a najpoznatiji je rtanjski čaj. Pitamo se da li je Rtanj vještačka ili prirodna tvorevina?

Članovi Centra za istraživanje i ekologiju Duh Rtnja, od njegovog osnivanja prije osam godina, pohode i istražuju Rtanj.

Različitim uređajima, između ostalog, mjerili su jačinu električnog, magnetnog polja, koristili su i Teslin transformator. Pristup istraživanju je, kažu, multidisiplinaran.

Za Savu Spasojevića, koji se bavi radiestezijom i sakupljanjem ljekovitog bilja, Rtanj, definitivno, nije prirodni fenomen.

Rtanj je široj javnosti posebno postao interesantan 2012. godine, odnosno sa najavama smaka svijeta, 21. decembra te godine.

Rtanj je trebalo da bude svojevrsna "Nojeva barka". Mnogi su tih decembarskih dana pohrlili u Boljevac i na Rtanj.

Za ulaganja u ovo područje vlada veliko interesovanje. Trenutno je u toku izgradnja hotelskog kompleksa i u opštini ne kriju da im je priča o Rtnju, kao Nojevoj barci, pomogla u tom-ekonomskom smislu.

U Centru za istraživanje i ekologiju Duh Rtnja kažu da na planini postoji nekoliko elektropotentnih lokacija, a neke od njih posjetili smo zajedno.

Ovaj lokalitet privalči mnogo ljudi, a lokalno stanovništo ga naziva i svetilište.

Rtanj je bogat biljnim svijetom, a najpoznatiji je rtanjski čaj koji je veoma djelotvoran u liječenju bronhitisa, astme, kašlja, pa na Rtnju nisu rijetki travari i planinari, ljubitelji prirode. Među njima ima i onih koji su na njemu vidjeli vanzemaljce, ali i neobične svijetleće kugle.

Na kraju ove rtanjske priče, pominjemo i to da naša ekipa nije vidjela ni vanzemaljce ni leteće kugle, niti je presrela neku vanzemaljsku komunikaciju, nego je uživala u čistom vazduhu i prelijepoj prirodi, tako da preporučujemo da "istražite" ovu planinu.