latinica  ћирилица
13/07/2017 |  18:30 | Autor: RTRS

Lavrov: Ogroman potencijal za saradnju Moskve i Zapada

Rusija i Zapad imaju ogroman potencijal da udruže snage u borbi protiv međunarodnog terorizma, ali taj potencijal treba pravilno iskoristiti, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.


On je na skupu neprofitne organizacije "Kerber fondacija" u Berlinu rekao da se pitanju bezbjednosti ne smije pristupiti neodgovorno.

"Bezbjednosti se ne smije pristupiti neodgovorno. Kada političari koji su na položajima u svojoj zemlji počnu javnosti da predstavljaju scenario oružanih sukoba između NATO i Rusije, to ne postaje alarmantno, nego opasno", naglasio je Lavrov.

Ruski ministar je dodao da će Moskva nastaviti sa politikom zasnovanom na činjenici da postoji veliki potencijal za saradnju između Evrope i Rusije u mnogim sferama, od trgovine, preko energetike do zajedničke borbe protiv terorizma.

Lavrov je naglasio da bi čak i političke veličine kao što su bivši francuski državnik Šarl de Gol i bivši njemački kancelar Helmut Kol zagovarali potrebu za partnerstvom sa Moskvom, prenosi TASS.

"Helmut Kol je u svojoj knjizi naglasio da je za stabilan sistem bezbjednosti u Evropi saradnja sa Rusijom od vitalnog značaja", zaključio je Lavrov.

Izvor: Srna