latinica  ћирилица
13/07/2017 |  17:03 ⇒ 17:25 | Autor: RTRS

Porošenko se nada većoj ulozi Brisela u Donbasu

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko izrazio je nadu da će EU ojačati svoju ulogu u pronalaženju mirnog rješenja za sukobe u Donbasu, prenijeli su ukrajinski mediji.
Ukrajina i EU (foto: mediacentrum.sk) -
Ukrajina i EU (foto: mediacentrum.sk)


On je na samitu EU i Ukrajine u Kijevu naglasio ulogu Njemačke i Francuske u "normandijskom formatu", budući da te dvije zemlje predstavljaju Brisel i izjavio da se nada da će Unija imati veću ulogu u ponovnom uspostavljanju kontrole Kijeva nad Krimom, prenosi "Sputnjik".

Kijev je ušao u oružane sukobe sa narodnom vojskom u Donbasu, nakon što su Luganska i Donjecka Republika odbile da prihvate novu ukrajinsku Vladu, koja je došla na vlast nakon prevrata u Ukrajini.

Zaraćene strane su nastavile sukobe, uprkos sporazumu o prekidu vatre koji je potpisan u Minsku u februaru 2015. godine, a čiji su posrednici bile članice takozvane "Normandijske četvorke" - Rusija, Francuska, Njemačka i Ukrajina.

U Briselu i Vašingtonu su za izbijanje sukoba u istočnoj Ukrajini okrivili Rusiju i odbili da priznaju ponovno pridruživanje Krima Rusiji nakon referenduma u martu 2014. godine.

EU i SAD su nekoliko puta uvodile sankcije Rusiji zbog miješanja u unutrašnju politiku Ukrajine, što je u Moskvi više puta negirano.

Izvor: Srna