latinica  ћирилица
13/07/2017 |  16:22 | Autor: RTRS

Mješovita komisija SPC i hrvatski biskupi bez saglasnosti o Stepincu

Mješovita komisija SPC i Hrvatske biskupske konferencije koja je imala zadatak da rasvetli lik i djelo hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca uoči, tokom i nakon Drugog svjetskog rata, održala je još jedan sastanak u Rimu na kojem je konstatovano da stavovi dvije strane o toj temi ostaju suprotstavljeni. Postignuta je saglasnost o mogućosti buduće saradnje.
Članovi Mješovite komisije SPC i Hrvatske biskupske konferencije - Foto: TANЈUG
Članovi Mješovite komisije SPC i Hrvatske biskupske konferencijeFoto: TANЈUG

U zajedničkom saopštenju predstavnika SPC i HBK navodi se da su se članovi Komisije složili da je njihov rad omogućio bolje razumjevanje istorije u godinama između Prvog svjetskog rata i 1960. godine, kada je Stepinac umro. Članovi Komisije su istakli da su prepoznali velikodušnost pape Franje koji je, kako se navodi, dobrodušno prihvatio molbu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja, i odlučio da formira tu komisiju.

Ističe se da je Komisija došla "do zaključka da su različiti događaji, nastupi, spisi, ćutanje i stavovi ostali predmet različitih tumačenja" i da je proučavanje života kardinala Stepinca pokazalo kako su dve crkve bile izložene različitim okrutnim progonima i da su imale svoje mučenike i ispovjedioce vjere.

U ime HBK bili su prisutni: zagrebački nadbiskup kardinal Јosip Bozanić, biskup požeški Antun Škvorčević, biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić, kao i Јure Krišto i Mario Јareb iz Hrvatskog instituta za istoriju.

U ime Srpske pravoslavne crkve bili su prisutni: mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop novosadski i bački Irinej, episkop pakračko-slavonski Јovan i stalni predstavnik Srbije pri Unesku Darko Tanasković.

Izvor. RTS