latinica  ћирилица
13/07/2017 |  16:21 ⇒ 16:40 | Autor: RTRS

Vučić i Cipras usaglasili zajedničku deklaraciju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Grčke Aleksis Cipras sastali su se u Solunu "u četiri oka" na sastanku koji je trajao duže od planiranih sat vremena, tokom kojeg su usaglasili tekst zajedničke deklaracije. Cipras poručio da Srbiju i Grčku povezuju istorijske veze. Vučić je zamolio grčkog premijera da pomogne da Srbija dobije odgovor od Brisela o perspektivi kada bi mogla da postane članica EU. Grčku doživljavamo kao prijateljsku zemlju, poručio predsjednik Srbije. Pozicija Grčke kada je KiM u pitanju bazirana na poštovanju međunarodnog prava, ističe Cipras.
Vučić i Cipras - Foto: TANЈUG
Vučić i CiprasFoto: TANЈUG

 Zvaničnici Srbije i Grčke razgovarali su o pospješivanju već dobre saradnje dvije zemlje, kao i o situaciji u regionu.

Grčki premijer Aleksis Cipras istakao je na sastanku sa predsjednikom Srbije da Grčku i Srbiju vežu istorijske veze, prenosi ANA.

"Ovaj sastanak je prvi korak ka promovisanju bilateralne saradnje za bezbjednost i stabilnost u širem regionu Balkana", rekao je Cipras u kratkom razgovoru emitovanom na televiziji.

Grčki premijer je čestitao Vučiću izbor za predsjednika Srbije.

Vučić i Cipras su nakon sastanka održali zajedničku konferenciju za novinare. Vučić je naveo da dvije zemlje mogu da ostvare bolje rezultate kad sarađuju nego kad djeluju samostalno.

Ocijenio je da je današnji sastanak od izuzetnog značaja za Srbiju, te naveo da su dvije strane prije te konferencije potpisale šest međudržavnih sporazuma, od koji su neki, kako je rekao, uopštenog karaktera, značajni prije svega za budućnost, dok su drugi važni jer se njima rješavaju pitanja građana, poput sporazuma o međusobnom priznavanju  vozačkih dozvola.

Građanima, primijetio je, mnogo znači kada mogu da voze sa svojom vozačkom dozvolom u drugoj zemlji.

Vučić je rekao i da trgovinska razmjena nije na nekom niskom nivou, ali da ni Cipras ni on nisu zadovoljni sadašnjim nivoom razmjene i da smatraju da može da bude veći.

Trenutno trgovinska razmjena, podsjetio je, iznosi oko 400 miliona evra, uz trend rasta izvoza iz Srbije, koji je u prvih mjeseci porastao 10 odsto.

Vučić je čestitao Ciprasu na sve boljim ekonomskim rezultatima, ocjenivši da je uspio da iz teške situacije Grčku postavi na zdrave noge.

Rekao je i da očekuje više investitora iz Grčke i to u različitim sektorima, ali i da očekuje da Grci ostanu u bankarskom sektoru u Srbiji. 

Istovremeno, Vučić je rekao da očekuje da će sve više srpskih biznismena željeti i moći da ulaže u Grčkoj.

S tim u vezi je podsjetio na 900.000 srpskih turista godišnje, koji u prosjeku ostave između 300 i 400 evra u Grčkoj, i time daju značajan doprinos grčkoj privredi.

"Konstatovali smo da su bilateralni odnosi dobri, da je Ciprasova posjeta početkom godine dramatično doprinijela poboljšanju odnosa, poslije perioda stagnacije. Odnosi idu u dobrom smjeru", rekao je Vučić dodajući da je u razgovorima sa grčkim premijerom postignut visok stepen saglasnosti o svim važnim pitanjima.

On je poručio da Grčka uvijek može da računa na podršku Srbije u svakom pogledu i na svaki način.

"Mi Grčku doživljavamo kao prijateljsku zemlju. Grčki narod kao izrazito prijateljski narod. Nadam se da se Grci osjećaju u Srbiji kao u svojoj zemlji, kao što to čine srpski turisti u Grčkoj", naveo je Vučić.

Zahvalio je i na jasnoj grčkoj poziciji povodom Kosova i Metohije, nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti.

Kazao je da je jasno razumio Ciprasove poruke, koje se ujedno mogu čuti i od EU, o neophodnosti čuvanja mira i stabilnosti i prenio da ga je uvierio da želimo da ostanemo stub stabilnosti u regionu, da unapređujemo svoje odnose sa svim državama i teritorijama na tom prostoru, kao i da su mir i stabilnost naš prioritet jer tako unapređujemo svoju ekonomiju. 

Srbija se, kako je dodao, nada ove godine privrednom rastu od tri odsto, a iduće od četiri posto, što bi značilo ubrzani razvoj i bolji životni standard.

Prenio je da je danas prvi put, na ozbiljan način, razgovarano i o izgradnju pruge Pirej–Solun–Beograd, koja se spaja sa brzom prugom do Budimpešte, te napomenuo da to nije jednostavan zadatak jer je riječ o pruzi koja će presijecati teritoriju Srbije po osi jug–sjever, po najvećem dijelu zemlje.

Međutim, kako je dodao, imajući u vidu činjenicu da imamo suficit u budžetu, i to ne samo primarni, već ukupni sa svim

Na kraju, rekao je da je ponosan što je na čelu srpske delegacije koja je doputovala u Solun i izrazio nadu da će iduće godine sastanak Visokog savjeta saradnje biti u Beogradu, te najavio da će prije toga, 2. i 3. oktobra, Srbiju posjetiti predsjednik Grčke.

-Vučić je istakao da bi bilo važno da Srbija dobije okvir kada bi mogla da postane članica EU.

Naglasio je da Srbija ne želi da ucenjuje niti traži bilo šta, već samo da zna, i to ne samo kroz odgovor, da postoji perspektiva kada bi mogla da postane članica EU.

Istakao je da je molio premijera Ciprasa da pomogne da Srbija dobije odgovor.

Aleksis Cipras je izjavio da je sa predsjednikom Srbije razgovarao i o Kosovu i Metohiji i istakao da je pozicija Grčke tim povodom poznata.

"Ona se bazira na poštovanju međunarodnog prava, na poštovanju odluka Savjeta bezbjednosti UN i potrebe za mirom u ovom regionu", rekao je Cipras.

 Izvor: RTS; Tanjug