latinica  ћирилица
13/07/2017 |  15:54 ⇒ 16:36 | Autor: RTRS

Zvizdić: Nema uslovljavanja Ugovora o transportnoj zajednici

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je danas u Sarajevu da Savjet ministara ne može prihvatiti bilo koji uslov za potpisivanje Ugovora o osnivanju transportne zajednice koji predstavlja vanustavno djelovanje.

"Savjet ministara ne može prihvatiti bilo koji uslov koji bi značio vaninstitucionalno ili protivustavno djelovanje, jer nijedan ustav, niti zakon na nivou BiH ne poznaje sistem rotacije i ne mogu se prihvatiti uslovi izmjene ugovora, s obzirom da je on dogovoren unutar zemalja zapadnog Balkana", rekao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, prve korake na ugovoru dogovorio je Savjet ministara 2009. godine, a Predsjedništvo ga je prihvatilo 2010. godine.

"Tada nije bilo primjedbi, niti prijedloga, uslova entitetskih vlada. Poslije toga, ugovor nije doživio bilo kakve specijalne nove izmjene i u tom smislu mi ćemo smatrati da je proces završen kada dobijemo bezuslovno mišljenje i od Vlade Republike Srpske, kako smo dobili od Vlade Federacije BiH /FBiH/", dodao je Zvizdić.

On je naveo da je od federalnog premijera Fadila Novalića danas dobio dopis u kojem jasno kaže da se ne slaže sa stavom o potrebi rotacije i da Vlada FBiH neće u tome učestvovati, jer je riječ o izvornim nadležnostima Savjeta ministara BiH i resornog ministarstva.

Prema Zvizdićevim riječima, i Evropska komisija je naznačila da nema uslovljavanja Ugovora.

"Saradnja da, razgovori i dogovori o prioritetima bazirani na usvojenim transportnim strategijama da, ali bi sistem rotacije bio vaninstitucionalno djelovanje što nikome u Savjetu ministara ne pada na pamet", poručio je Zvizdić.

On je dodao da mehanizam koordinacije nije dogovoren da bi bio zamjena ni Ustavu BiH, ni nadležnostima Savjeta ministara BiH.

"Sa međunarodnim ugovorima poput ovoga, mehanizam koordinacije nema nikakve dodirne tačke i neće biti korišten za poslove ovakve vrste. Naravno, saradnja resornih ministara je obavezna i bila je prilikom usvajanja Transportne strategije", istakao je Zvizdić.

On je rekao da nikome ne pada na pamet da mijenja entitetske prioritete, ali da neće prihvatiti da bilo ko mijenja prioritete koje su na nivou Savjeta ministara.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH rekao je da su konačno nakon četiri mjeseca formirane sve grupe unutar mehanizma koordinacije.

"Zbog bezrazložnih i neargumentovanih blokada iz institucija Republike Srpske izgubili smo četiri mjeseca, da nije bilo toga, već sada bi naš Upitinik sa odgovorima bio u Briselu", izjavio je Zvizdić.

On je dodao da će BiH uskoro početi da radi na pripremi projekata za samit sljedeće godine u Londonu, kada će biti kandidovani i projekti iz željezničke infrastrukture.

Zvizdić je podsjetio da su na samitu u Trstu za BiH odobrena četiri od ukupno šest projekata za zapadni Balkan.

Ukupna investiciona vrijednost četiri projekta za BiH, precizirao je Zvizdić, iznosi 250 miliona evra, a ukupna vrijednost granta 46,1 milion evra.

Ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Јusko uvjeren je da će uskoro BiH potpisati Ugovor o transportnoj zajednici.

"Odgovorno tvrdim da nećemo ostati bez ovih sredstava, nikome nećemo prepustiti 500 miliona KM", istakao je Јusko i dodao da je ovo ministarstvo spremno na razgovore.

Vlada Republike Srpske prihvatila je danas Nacrt ugovora o osnivanju transportne zajednice jugoistočne Evrope pod uslovom da Savjet ministara BiH usvoji zaključak kojim će biti utvrđeno da tri nadležna ministarstva učestvuju u definisanju stavova u ime BiH, koji će biti predstavljani u okviru Sekretarijata transportne zajednice.

"To su ministarstva komunikacija i transporta BiH, komunikacija i transporta Federacije BiH /FBiH/ i saobraćaja i veza Srpske", saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Vlada Srpske traži da tako usaglašene i definisane stavove naizmjenično predstavljaju i zastupaju nadležni ministri Savjeta ministara BiH, FBiH i Republike Srpske po sistemu rotacije.

Izvor. SRNA