latinica  ћирилица
13/07/2017 |  14:51 ⇒ 15:38 | Autor: RTRS

Neophodno otvoriti pitanje o stanju unutar OBA

Član Zajedničke komisije parlamenta BiH za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Fahrudin Radončić izjavio je danas da je neophodno otvoriti pitanje o stanju unutar OBA i devijacijama koje u njoj postoje.
Fahrudin Radončić (arhiv) -
Fahrudin Radončić (arhiv)

"Priča da li će biti smijenjen sadašnji predsjedavajući komisije Nikola Špirić je irelevantna jer komisija radi svoj posao. Mislim da je mnogo važnije otvoriti pitanje o stanju unutar OBA i devijacijama koje u njoj postoje", rekao je Radončić novinarima u Sarajevu, navodeći da te devijacije osjeća i na "svojoj koži već godinu dana".

Radončić je rekao da je komisija mjesecima krila od javnosti postojanje ozbiljnog personalnog sukoba u vrhu rukovodstva OBA.

"Pred nama na komisiji se vidjelo da direktor, njegov zamjenik i generalni inspektor OBA, a oni su iz tri različita naroda, čak ni profesionalno ne komuniciraju", istakao je Radončić.

On je upozorio da, kada obavještajna služba "pukne" na personalnom, a kamoli na nacionalnom nivou, to postaje veliki problem za zemlju, te najavio da će komisija na sastanku sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem, njegovim zamjenicima i rukovodstvom OBA otvoriti pitanje o stvarima koje se dešavaju u toj agenciji, a koje ne smiju biti posao te službe.

"Možete biti lični tjelohranitelj Bakira Izetbegovića, ali kao direktor OBA ne možete postati lični tjelohranitelj Izetbegovićeve politike. Suština je u tome", naglasio je Radončić.

On je novinarima skrenuo pažnju na "Fejsbuk" profil Amele Šehović Mehmedagić, supruge direktora OBA Osmana Mehmedagića, na kojem, kako je naveo, piše da su se u odbranu Špirića uključili pojedini mediji pod kontrolom Fahrudina Radončića, što pokušava narušiti kredibilitet i funkcionalnost OBA, kao i da se time opstruišu brojne istrage u kojima učestvuju službenici OBA.

"Kako supruga direktora OBA može znati za istrage koje sprovodi ova služba? Šta bi se dogodilo u SAD kada bi supruga direktora CIA komentarisala rad predsjednika komisije u Senatu ili Kongresu za nadzor nad radom obavještajne službe", zapitao je Radončić.

On je zaključio da je zbog svega toga manje bitno ko će predsjedavati komisijom od rješavanja pitanja postojanja ozbiljnih devijacija u radu OBA.

Izvor: Srna