latinica  ћирилица
13/07/2017 |  14:17 | Autor: RTRS

Apelacioni sud u Beogradu odbacio optužnicu protiv specijalaca MUP-a Srpske

Apelacioni sud u Beogradu odbacio je optužnicu protiv osmorice pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske optuženih za zločine nad civilima u selu Kravice kod Srebrenice 1995. godine, jer je nije podnio ovlašćeni tužilac, rekla je porptarol Apelacionog suda Mirjana Piljić.
Apelacioni sud u Beogradu (foto: www.bg.ap.sud.rs) -
Apelacioni sud u Beogradu (foto: www.bg.ap.sud.rs)

"To faktički znači da je optužnica potpuno odbačena i da taj krivični postupak ne postoji, ali to ne sprečava tužilaštvo da podigne novu optužnicu", rekla je Piljićeva.

Ona je napomenula da je Apelacioni sud odlučivao o rješenju Višeg suda, kojim je odbijen prijedlog branioca okrivljenog Bore Miletića da bude odbačena optužnica Tužilaštva Srbije za ratne zločine od januara 2016. godine, te je preinačio to rješenje.

"Optužnicu smo odbacili zato što u predmetu, kako smo utvrdili, nismo imali tužioca koji je bio ovlašćen da podigne tu optužnicu", rekla je Piljićeva.

Ona je podsjetila da je prethodnom tužiocu za ratne zločine Vladimiru Vukčeviću mandat prestao 1. januara 2016. godine.

"Pošto je u pitanju inokosno samostalni državni organ, čiju funkciju obavlja javni tužilac, to, po nalaženju našeg suda, povlači nemogućnost postupanja zamenika tužioca za ratne zločine, pa je doneto formalno rešenje usled nastalih smetnji koje su otklonjive", rekla je Piljićeva i dodala su u pitanju procedure.

Ona je dodala da Tužilaštvo za ratne zločine može ponovo da podigne optužnicu, nakon što je sada izabran novi tužilac za ratne zločine.

U vrijeme podizanja optužnice tadašnji tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je već bio u penziji, a na čelo Tužilaštva nije bio izabran drugi tužilac, niti vršilac funkcije tužioca za ratne zločine.

U skladu sa zakonom, suđenje koje je počelo krajem prošle godine sada će morati da se stopira do podizanja nove optužnice.

Novi tužilac za ratne zločine Snežana Stanojković izabrana je u maju ove godine, a u međuvremenu je tim tužilaštvom skoro godinu i po rukovodio zamjenik tužioca Milan Petrović.

Nakon podizanja nove optužnice slijedi njeno potvrđivanje, pa tek onda zakazivanje suđenja.

Odbačena optužnica tereti Nedeljka Milidragovića, Aleksu Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dačevića, Boru Miletića, Јovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića za pomaganje u ratnom zločinu.

Oni se terete da su u Srebrenici počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom, tako što su u hangaru u Kravicama 14. jula 1995. godine ubili 1.313 muslimana.

Izvor: Srna