latinica  ћирилица
13/07/2017 |  14:07 ⇒ 19:06 | Autor: RTRS

Trebinje: Svečano obilježeno 25 godina od osnivanja Trebieske brigade (VIDEO)

U Trebinju je svečano obilježen jubilej, 25 godina od osnivanja Trebinjske brigade.
Trebinjska brigada - Foto: RTRS
Trebinjska brigadaFoto: RTRS

Bilo je svečano, dostojanstveno i sa pijetetom prema svim palim i umrlim saborcima. Nekoliko stotina veterana okupilo se danas u svečanom stroju koji je prodefilovao gradskim ulicama. Služen je pomen umrlim i poginulim borcima, a oni koji su danas stali u stroj prisjetili su se ratnih dana i slavnih borbi u odbrani grada.

Nakon 25 godina ponovo u istom stroju, pod brigadnom zastavom. Sa više bora i sijedih, ali, kažu i danas sa mladalačkim duhom i patriotskim ponosom u srcu.

Od septembra 1991. godine pa sve do posljednjih ratnih dejstava Trebinjska brigada i njeni borci stajali su na braniku otadžbine, od Hercegovine do ratišta širom Srpske.

Slavko Žarković, pukovnik Vojske Republike Srpske u penziji kaže da se danas osjeća 25 godina mlađi, kao i da su mu prilikom svečanog jubileja proradile emocije.

Mišo Ninković, pripadnik Šestog bataljona izrazio je zadovoljstvo prilikom okupljanja i rekao da mu je drago što se ponovo sastao sa ratnim drugovima.

Trebinjska brigada u ratu je izgubila 258 boraca. Za njih danas posebne počasti, i sjećanja saboraca.

Svetozar Aćimović, član komande Prve motorizovane brigade izrazio je žal za najboljim i najčestitijim sinovima koji su pali tokom odbrambeno-otadžbinskog rata.

Pred stroj nije stao komandant brigada pukovnik Zubac, koji je preminuo prije četiri dana. Njemu su prijetelji, saborci i članovi porodice odali posebno poštovanje.

Nebojša Ratković, pripadnik Vojske Republike Srpske istakao je da pukovnik Zubac zaslužuje i mnogo više od toga da se pomene na njihovim majicama, kao i da je on živio za dananji dan i da je sve ovo što se obilježava i njemu u čast.

Ponosni smo i što niko od naših boraca nije ni osumnjičen niti osuđen za nečasna djela ili zločine, ističu borci Trebinjske brigade koja je uvijek vodila isključivo odbrambene bitke, sa regularnom vojskom Hrvatske koja je okupirala dio Hercegovine, i namjeravala da zauzme i samo Trebinje, ali i na drugim frontovima.

"Okupili smo se danas da odamo priznanje borcima Trebinjske brigade koja je dala ogroman doprinos odbrani i stvaranju Republike Srpske", podsjetio je Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Srpske.

Luka Petrović, gradonačelnik Trebinja izjavio je da mu je zadovoljstvo što su ljudi došli i ovako velikom broju, da se sjetimo svih palih, stradalih i ranjenih.

Pomen palim borcima služio je vladika Grigorije, a položeni su vijenci i cvijeće u spomen sobi i na spomeniku branilaca Trebinja.