latinica  ћирилица
13/07/2017 |  11:26 ⇒ 14:51 | Autor: RTRS

Bečki "Standard" - Ništa novo na Samitu zemalja zapadnog Balkana

Samit zemalja zapadnog Balkana u Trstu nije donio ništa novo, osim što je kulisa bila dobra za slikanje političara, piše bečki "Standard".
Trst (foto: Savjet ministara BiH) -
Trst (foto: Savjet ministara BiH)

List navodi da Berlinski proces do sada nije donio mnogo, jer zemlje EU već godinama ne sprovode ozbiljno širenje.

Konstatujući da će domaćin narednog skupa lidera zapadnog Balkana iduće godine biti Velika Britanija, "Standard" navodi da mnogi smatraju da država koja želi da istupi iz EU nije najbolji mentor za one koji bi da se učlane.

"Standard" piše da je njemački kancelar Angela Merkel, protiv volje Ministarstva spoljnih poslova, odlučila da u ovaj proces ipak uključi London, želeći da izbjegne vanredne zahtjeve Britanaca i par zajedničkih projekata.

Bečki dnevnik smatra da je za prave promjene potrebno bolje analizirati, staviti na raspolaganje više novca, ali i isprobati nešto novo s obzirom na to da jučerašnji skup u Trstu nije donio ništa novo, osim što je "kulisa bila dobra za slikanje političara".

"Standard" podsjeća da je dogovoreno da se potroši 195 miliona evra u Srbiji, BiH i Makedoniji za autoputeve, luke, konektore gasa.

"Ideje za zemlje zapadnog Balkana su svake godine na Samitu veoma slične. Pri tom dosadašnje strategije u regionu nisu doprinijele daljem približavanju EU, jer državama nedostaju efikasne administrativne strukture kako bi novac uopšte mogle korisno primjeniti. Za prave promjene neophodno je bolje analizirati, više novca i nešto novo", piše list.

Bečki dnevnik "Prese" podsjeća da region zapadnog Balkana već dugo čeka na približavanje EU, od obećanja u Solunu prije 14 godina, dok su od tada samo Hrvatska i Slovenija pristupile Uniji.

"Dok se u EU širio umor od proširenja od Beograda do Tirane opala je privlačnost Brisela... Istovremeno druge sile pristižu na Balkan, moći koje ne postavljaju neprijatna pitanja, kao što su Turska, Rusija, Zalivske države i prije svega Kina, koja ulaže veliki novac svojim projektom `Put svile`", piše "Prese".

Dnevnik ocjenjuje da je cilj novca koji EU ulaže kroz berlinski proces da se ojača povezanost među balkanskim državama, te konstatuje da se birokratija razvija veoma brzo tamo gdje dvije države sarađuju i gdje "na raspolaganju stoje finansijski ćupovi".

"Na zapadnom Balkanu treba da nastane zajednički ekonomski i civilni prostor kako bi države bile spremne za EU, logika je Berlinskog procesa. Evropa je skoro natjerana da se angažuje, jer šta bi bila alternativa - povratak u nestabilnost, približavanje Moskvi ili Pekingu", piše "Prese".

Izvor: Srna