latinica  ћирилица
13/07/2017 |  11:10 ⇒ 11:11 | Autor: RTRS

Ubica Njemcova dobio 20 godina zatvora

Ubica ruskog opozicionog političara Borisa Njemcova osuđen je danas pred sudom i Moskvi na kaznu od 20 godina zatvora, a četvorica njegovih saučesnika dobili su kazne od 11 do 19 godina, javila je "Raša tudej".
Sahrana Borisa Njemcova - Foto: AP
Sahrana Borisa NjemcovaFoto: AP

Porota je krajem juna utvrdila da je dokazano da su petorica optuženih krajem septembra 2014. godine pristali da ubiju Njemcova za 15 miliona rubalja /oko 250.000 dolara/.

Istragom je utvrđeno da je osoba koja je naredila ubistvo i organizovala ga Ruslam Muhudinov. On se nalazi na međunarodnoj potjernici od novembra 2015. godine i još je u bjekstvu.

Njemcov je ubijen iz vatrenog oružja na mostu nedaleko u Kremlja u februaru 2015. godine.

Poslije tog događaja u Moskvi su održane demonstracije kojima je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi sa zahtjevom da odgovorni budu kažnjeni.

Ruski predsjednik Vladimir Putin lično je obećao u govoru da će učiniti sve da odgovorni budu izvedeni pred lice pravde.

Pet osumnjičenih osoba iz Čečenije uhapšeno je u martu 2015. godine. Јedan od njih, Zaur Dadajev, navodno je priznao umiješanost i rekao da je ubistvo bila osveta za "negativne komentare" Njemcova o muslimanima i islamu.

Izvor: SRNA