latinica  ћирилица
13/07/2017 |  10:35 ⇒ 11:30 | Autor: RTRS

Izjava Kurtulmuša najviše šteti Bošnjacima

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Milica Marković ocijenila je da izjava zamjenika turskog premijera Numana Kurtulmuša da je BiH dio Turske najviše šteti Bošnjacima i političkom Sarajevu koji su deklarativno najglasniji zagovornici bržeg pristupanja BiH EU.
Milica Marković - Foto: arhiv
Milica MarkovićFoto: arhiv

"Ne vjerujem da je bošnjačkim mentorima sa Zapada dobro legla Kurtulmušova izjava da Turska vidi BiH kao svoj dio. Turska se za vrijeme Erdoganove vladavine udaljila od članstva u EU više nego ikad, tako da je izjava zamjenika turskog premijera najviše štete nanijela upravo bošnjačkoj politici", rekla je za "Euroblic "Markovićeva, koja je i član Predsjedništva SNSD-a.

Politički analitičar Gostimir Popović naveo je da Kurtulmušova izjava predstavlja kontinuitet u agresivnoj turskoj politici na Balkanu i da bošnjačkim političarima gode takve izjave.

"Da je kojim slučajem neko od najviših zvaničnika Rusije ili Srbije dao negdje nekad slične izjave o Republici Srpskoj kao djelu njihovih država vjerujem da bi u Sarajevu krenula vriska do nebesa", rekao je Popović.

Kurtulmuš je na komemoraciji u Potočarima 11. jula nazvao BiH dijelom Turske.

Izvor: Srna