latinica  ћирилица
13/07/2017 |  09:49 | Autor: RTRS

SPC i SANU spremne da se uključe u dijalog o Kosovu

Srpska pravoslavna crkva i Srpska akademija nauka i umetnosti spremne su da se uključe u dijalog o rješenju za Kosovo i Metohiju, koji bi u septembru trebalo da pokrene predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
Zgrada Patrijaršije u Beogradu (foto: Đorđe Stakić, Vikipedija) -
Zgrada Patrijaršije u Beogradu (foto: Đorđe Stakić, Vikipedija)

U Patrijaršiji SPC su rekli za "Večernje novosti" da će Crkva "rado pomoći državnom vrhu".

"Na Kosovu i Metohiji je jedno od središta Crkve, tamo su naše najveće svetinje i manastiri. Veoma je važno da Srbija uloži maksimalni napor da ono ostane u njenom sastavu", kažu u Patrijaršiji i ističu da je veoma važno da se pomogne Srbima na Kosovu i Metohiji da ostanu na svojoj zemlji i normalizuju život.

Generalni sekretar SANU Marko Anđelković je rekao da bi predsjednik Srbije učinio čast ovoj instituciji ako bi pozvao članove Akademije da iznesu svoje mišljenje o temama važnim za srpsko društvo, pa tako i o Kosovu i Metohiji.

"Јavnost treba da ima u vidu da su članovi Akademije slobodno misleći ljudi, pa se od SANU ne može tražiti da putem preglasavanja zauzme jedinstven stav", rekao je Anđelković.

On je dodao da se upoznavanjem sa mišljenjem SANU mogu sagledati okviri za rješavanje problema, što može biti od koristi svima, koji su u prilici da u svom mandatu donose odluke o državnim i drugim pitanjima.

Predsjednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun je rekao da je konsenzus neophodan da bi se definisala dalja strategija u situaciji kada Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, a Albanci ne prihvataju ništa manje od nezavisnosti.

Dio opozicionih stranaka, kao što su SDS, DSS i SRS, je sumnjičav kada je riječ o načinu tih razgovora i mogućnosti postizanja konsenzusa. 

Izvor: Srna