latinica  ћирилица
13/07/2017 |  09:29 | Autor: RTRS

Kako Skoplje prema Beogradu, tako Beograd prema Skoplju

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da će se zvanični Beograd ponašati prema Makedoniji na isti način kako se Skoplje bude ponašalo prema Srbiji.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

Dačić je rekao da je makedonskim zvaničnicima više puta poručio da će se Beograd ponašati prema Skoplju onako kako se Makedonija u međunarodnoj areni i organizacijama bude ponašala prema Srbiji, pišu "Večernje novosti".

"Dalje uopšte ne bih širio priču na tu temu", rekao je Dačić, povodom reagovanja iz Makedonije na njegovu izjavu da je Srbija pogriješila što je priznala Makedoniju pod ustavnim imenom.

Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov rekao je juče da žali zbog te izjave Dačića.

"Bili smo zajedno u jednoj federalnoj državi, kao Republika Makedonija i Republika Srbija dijelimo mnogo stvari. Ubijeđen sam da dva prijateljska naroda preferiraju da imaju odnose bazirane na uzajamnom poštovanju, razumijevanju i evropskom duhu", napisao je Dimitrov na svojoj "Fejsbuk" stranici.

Makedonija je bila među 92 zemlje koje su na Generalnoj skupštini Unesko glasale za prijem Kosova u tu organizaciju.

Makedonski premijer Zoran Zajev izjavio je nedavno da će sljedeći put Makedonija biti uzdržana kada se bude gasalo u Unesku o Kosovu, ali su analitičari iskazali sumnju da će moći da održi taj stav, s obzirom na značaj albanskog elementa u njegovoj vladi.

Izvor: Srna