latinica  ћирилица
13/07/2017 |  07:50 ⇒ 19:13 | Autor: RTRS

U Bijeljini održan pogranični susret načelnika Јelača i Dikovića (VIDEO)

Saradnja oružanih snaga BiH i Vojske Srbije je izuzetno dobra i prijateljska i kao takva će uspješno odgovoriti na sve bezbjednosne izazove u regionu, izjavio je načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Anto Јelač, nakon sastanka sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, Ljubišom Dikovićem u kasarni "Vojvoda Stepa Stepanović" u Bijeljini.
Oružane snage - sastanak - Foto: RTRS
Oružane snage - sastanakFoto: RTRS

General Diković je istakao da je regionalna saradnja jedan od političkih prioriteta Srbije i da je saradnja sa Oružanim snagama BiH primjer drugim institucijama kako treba sarađivati, uvažavati se i poštovati radi izgradnje mira na ovim prostorima.

Nakon sastanka, najviši vojni zvaničnici BiH i Srbije, prisustvovali su pokaznoj vježbi Pete pješadijske brigade, a zatim i službi u vojnoj crkvi u kasarni "Vojvoda Stepa Stepanović" u Bijeljini.

Pogranični susret načelnika Oružanih snaga BiH general pukovnika Ante Јeleča i generala Ljubiše Dikovića načelnika Generalštaba vojske Srbije u kasarni Vojvoda Stepa Stepanović u Bijeljini, dio je bilateralne saradnje Ministarstava odbrane dvije susjedne zemlje, koju su najviši vojni zvaničnici, ocijenili kao vrlo uspješnu i prijateljsku.

"Mi smo razgovarali o migrantskoj krizi koja je zahvatila ovaj dio Balkana, na sreću u BiH je toga malo, ali Srbija ima veliko iskustvo i mi možemo da odgovorimo na taj izazov", rekao je Ante Јelača, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik.

Moramo zajednički preduprijediti sve potencijalne rizike po bezbjednost BiH i Srbije jer se svi bezbjednosni rizici u jednoj, reflektuju na situaciju u drugoj državi, poručio je general Diković, naglašavajući dobru dosadašnju saradnju.

"Na dobrom smo putu i mnogo smo odmakli u saradnji , zajednički dosta radimo, međusobno delimo kapacitete za školovanje, imamo zajedničke vežbe i saradnja nam je za primjer", kaže načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković.

Najviši vojni zvaničnici BiH i Srbije su, nakon pokazne vježbe Pete pješadijske brigade, prisustvovali službi za sve stradale u oslobodilačkim ratovima u vojnoj crkvi Svetog Lazara velikomučenika i svih svetih mučenika srpskih u kasarni u Bijeljini.