latinica  ћирилица
11/07/2017 |  12:01 ⇒ 12/07/2017 | 10:18 | Autor: RTRS

Prihvaćen Nacrt ugovora o osnivanju Transportne zajednice uz određene uslove (VIDEO)

Vlada Republike Srpske je na jutros održanoj telefonskoj sjednici prihvatila Nacrt ugovora o osnivanju Transportne zajednice jugoistočne Evrope.
Saopštenje za javnost - Foto: RTRS
Saopštenje za javnostFoto: RTRS

Uslov je da ministarstva Republike Srpske, FBiH i Savjeta ministara definišu stavove koji će biti predstavljeni u okviru Sekretarijata Transportne zajednice, te da ih nadležni ministri zastupaju po sistemu rotacije.

Odgovor na Vladin prijedlog stigao je od ministra inostranih poslova Igora Crnadka, koji je poručio da je te uslove nemoguće ispuniti.

Nakon konsultacija sa ministrima iz Savjeta ministara koje su trajale cijelu noć, Vlada je na telefonskoj sjednici prihvatila nacrt Ugovora o osnivanju transportne zajedince, ali uz nekoliko uslova. Oni se, prije svega, odnose na zaštitu Željeznica Republike Srpske, ali i ravnopravnu zastupljenost tri resorna ministarstva u okviru Sekretarijata Transportne zajednice.

- Mi smo za sporazum, ali svakako tražimo da se određene stavke u sporazumu moraju regulisati ili makar pojasniti, ako ništa drugo. Moraju imati zadršku, to je stav Republike Srpske, da bi određene stavke morale biti odgođene do ulaska BiH u EU - rekao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

Takvi uslovi su neprihvatljivi, poručio je ministar Crnadak, dodajući da se ovim, usporava regionalna saradnja i osuđuje na neuspjeh predstojeći Samit zemalja zapadnog Balkana u Trstu.

"Vlada zapravo ne prihvata Transportnu zajednicu, jer je uslove koje je postavila nemoguće ispuniti. Žele da 50 miliona evra ne dođe u BiH i Republiku Srpsku, da bi sve predstavili kao neuspjeh Savjeta ministara. Razmisliću još jednom da li je vrijedi pratiti u takvom ponašanju i vidjeti da li ima šanse da se situacija promijeni do sutra", naveo je Crnadak.

Iz Vlade Srpske podsjećaju da ni ranije nisu bili protiv potpisivanja sporazuma, već uslova i obaveze iz sporazuma, koje Republika Srpska i BiH u ovom momentu nisu sposobne da preuzmu.

- Odjedanput se neko pojavi prije dva dana i proziva Republiku Srpsku kako blokira procese koji vode BiH u EU, kako blokira porces u Trstu i neke projekte koje bi BiH i Republika Srpska trebalo da dobiju, što ne odgovara istini - naveo je Trninić.

Da li će BiH ipak potpisati Ugovor o Transportnoj zajednici, tako ostaje nejasno. Rok za kompromis sve je kraći, jer samit u Trstu počinje sutra.