latinica  ћирилица
23/06/2017 |  16:20 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Banjaluka najtoplija u Srpskoj, poziv poslodavcima za preraspodjelu radnog vremena (VIDEO)

Živa u termometru širom Srpske danas je prešla 35. podjeljak. Toplotni talas meteorolozi najavljuju za narednu sedmicu, kada će vjerovatno temperatura preći 38 stepeni. Ljekari preporučuju - uzimajte što više tečnosti i klonite se sunca. Ministarstvo rada apelovalo je na poslodavce da zbog visokih temperatura preraspodijele radno vrijeme i tako zaštite zdravlje radnika.
(Foto: Ilustracija) -
(Foto: Ilustracija)

Visoke temperature građanima Srpske, čini se, za sada ne smetaju mnogo. One koje smo zatekli na ulicama kažu da slušaju savjete ljekara kako bi se zaštitili.

Najvećem riziku po zdravlje zbog vrućina izloženi su radnici na otvorenom. U resornom ministarstvu apeluju na poslodavce da zaštite radnike.

"Pozivamo poslodavce da radno vrijeme na otvorenom prilagode vremenskim uslovima i tako zaštite zdravlje svojih radnika. Neosporno je da učestale vrućine utiču na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu zbog obaveza prema poslu, zbog čega dolazi do pada koncentracije i mogućnosti povređivanja radnika", saopšteno je iz Ministarstva rada.

U 14 časova, Banjaluka je bila najtoplija u Srpskoj sa 37 stepeni. Dva stepena niže bilo je u Bijeljini, Doboju i Prijedoru. Meteorolozi kažu, ovo je tek uvod u visoke temperature.

"Najviša temperatura će biti sljedeće sedmice u srijedu i četvrtak kada će u Srpskoj ponegdje temperatura biti iznad 38 stepeni, dok će u narednom periodu temperature biti između 32 i 38 stepeni", naglasio je meteorolog RHMZ RS Igor Kovačić.

Zbog visokih temperatura više je i građana koji traže medicinsku pomoć. Ipak, ljekari kažu, s obzirom na povišene temperature, čini se da građani slušaju savjete.

"Preporučila bih građanima da na ovim visokim temperaturama nose laganu pamučnu odjeću i da unose najmanje dvije do tri litre tečnosti koja se gubi zbog pojačanog znojenja", istakla je dr Kosana Stanetić, specijalista opšte i porodične medicine.

Prema prognozama meteorologa kratkotrajno osvježenje doći će u nedjelju, nakon čega nas očekuju još više temperature od ovih današnjih.