latinica  ћирилица
15/06/2017 |  18:28 ⇒ 18:30 | Autor: RTRS

Marić - Rješenje o reprezentativnosti dobio Sindikat zaposlenih

Generalni direktor "Šuma Republike Srpske" Risto Marić rekao je da je na današnjoj sjednici uprave ovog preduzeća odlučeno da rješenje o reprezentativnosti dobije Sindikat zaposlenih u ovom javnom preduzeću, čiji je predsjednik Blažo Prodanović.
Risto Marić - Foto: SRNA
Risto MarićFoto: SRNA

"Taj sindikat će dobiti rješenje jer ima spiskove više od 1.360 radnika sa matičnim brojevima i potpisima. Bilo je potrebno najmanje 900 radnika da bi sindikati mogli da se registruju, a ti su ljudi registrovali i dostavili sve što je bilo neophodno po zakonu, čime su ispunili uslove", kaže Marić.

On je naveo da na sjednici uprave reprezentativnost nije dobio Sindikalni odbor Јedinstvene udružene sindikalne organizacije ЈP "Šume Republike Srpske", koji, naveo je, sebe smatra sljedbenikom Republičkog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira.

"Taj sindikat je donio samo rješenje Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite. Nisu donijeli potpise, ništa. Ovaj sindikat bio bi reprezentativan da su samo oni ostali i da nije bilo drugog sindikata, odnosno dostavljenog rješenja. Dakle, oni na osnovu sindikalnog registrovanja, kao udruženje, ne mogu dobiti reprezentativnost", rekao je Marić.

On je dodao da njegove riječi, u tom smislu, potvrđuju i članovi Zakona o radu koji definišu sindikalno organizovanje.

Izvor: Srna